Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 8 nov 2017 / 12:38 uur

Van Fellaini tot Cruijff: 5x sponsorproblemen

Marouane Fellaini eist bijna 2,5 miljoen van zijn voormalige sponsor New Balance. Hij is niet de eerste sporter die in de clinch ligt met een sponsor.

1. Gestoomd en uitgerekt
De Belgische voetballer Marouane Fellaini klaagt zijn voormalige sponsor New Balance aan, omdat zijn voetbalschoenen niet lekker zaten. De schoenen zouden eerst moeten worden gestoomd en uitgerekt door de materiaalmensen van Manchester United, voordat hij ze kon dragen. Toch bleven ze pijn doen. Zijn advocaten zeggen dat de ongemakkelijke schoenen zijn spel negatief hebben beïnvloed en dat Fellaini het plezier in het voetballen verloor. Opvallend is het feit dat de gesprekken tussen New Balance en Fellaini om de deal te verlengen in 2016 spaak liepen, omdat de Belg 680.000 euro per jaar wilde.

2. Streepje minder
Johan Cruijff was waarschijnlijk de eerste sporter die zich bewust was van zijn marktwaarde. In zijn hoogtijdagen bij Ajax, Barcelona en Oranje werd Cruijff gesponsord door Puma. Er was echter een probleem: het Nederlands elftal werd gesponsord door Adidas. Cruijff weigerde echter om met de beroemde drie strepen op zijn mouw te spelen tijdens het WK 1974 in West-Duitsland. Hij en de KNVB kwam tot een akkoord. Er werd van het shirt van Cruijff een streep afgehaald, zodat de Nederlandse aanvoerder met twee strepen speelde in plaats van drie.

3. Zwarte verf
In de jaren 80 had Cruijff zijn eigen merk: Cruyff Sports (De Nederlandse ij kent men niet in het buitenland, vandaar de ypsilon). Veel spelers van Ajax, het team waarvan Cruijff toen trainer was, speelden op ‘Cruyffies’. Zo ook Marco van Basten, maar de spits vond zijn schoenen niet lekker zitten en speelde liever op schoenen van Adidas. Zo ook in West-Duitsland waar Oranje in 1988 het EK won en Van Basten werd uitgeroepen tot beste speler en topscorer van het toernooi. Van Basten liet zijn schoenen zwart verven en stikte vervolgens het Cruijfflogo erop. Niemand die erachter kwam, dat gebeurde pas jaren later. Toen Van Basten voor AC Milan ging spelen stapte hij overigens over naar Diadora.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZfNoNOiF9M

4. Jaar lang touwtrekken
De Nederlandse badmintonbond sloot eind 2010 een lucratieve, zevenjarige verbintenis met het Japanse Yonex ter waarde van ruim drie miljoen euro. In het contract was opgenomen dat alle spelers van de nationale selecties tijdens toernooien en trainingen met rackets en kleding van het Japanse sportmerk moesten spelen. Topbadmintonners Dicky Palyama, Eric Pang stonden echter onder contract bij Carlton en Judith Meulendijks bij Forza. De spelers weigerden het bondscontract te ondertekenen, omdat ze hun eigen sponsor trouw wilden blijven en spanden een procedure aan tegen de bond. Zij kregen na een jaar lang touwtrekken gelijk van de rechter.

5. Dan maar een boete
Zwemicoon Pieter van den Hoogenband, onder meer goed voor drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 2000 en 2004, stond sinds 2003 onder contract bij Nike. Op het WK van 2007 pleegde de zwemmer echter contractbreuk door over te stappen naar zijn oude sponsor Speedo. Zijn serie op de 200 meter vrije slag zwom hij nog in een kniebroek van Nike, maar uiteindelijk koos hij toch voor het nieuwe pak van Speedo. De Fast Skin Pro was per 100 meter 0,15 seconden sneller dan Van den Hoogenbands Nike-broek. Dat bleek uit trainingen van Van Den Hoogenband voorafgaand aan het WK. De boete van Nike, naar schatting enkele tonnen, nam Van den Hoogenband vervolgens voor lief. Uiteindelijk pakte hij zilver op de 200 meter vrije slag, zijn laatste individuele medaille. Van den Hoogenband stopte in 2008 met zwemmen.

Reageer op artikel:
Van Fellaini tot Cruijff: 5x sponsorproblemen
Sluiten