Els Anker
Els Anker Nieuws 12 nov 2017

Turkije ontkent ontvoeringsplan Gülen

Turkije noemt de berichten over een plan om de Turkse geestelijke Fethullah Gülen in de Verenigde Staten (VS) te ontvoeren en uit te leveren in ruil voor miljoenen dollars, belachelijk. Dat liet de Turkse ambassade in Washington zondag in een verklaring weten.

In de verklaring herhaalde de ambassade wel het verzoek van Ankara om de uitlevering van de geestelijke. Maar het land benadrukt dat het niet buiten de wet zou opereren om dat doel te bereiken. Gülen, die in de Verenigde Staten woont, wordt door Turkije ervan beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van 2016 te zitten.

Inmenging

De verklaring volgt op een bericht uit de Wall Street Journal. De krant meldde vrijdag dat de voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, en zijn zoon door Turkije een beloning van 15 miljoen dollar is beloofd, mocht het ontvoeringsplan slagen.

Dat zou aan het licht zijn gekomen in het onderzoek onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

‘Belachelijk’

„Turkije en het Turkse volk verwachten de onmiddellijke uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije zodat hij voor het gerecht kan verschijnen", aldus de verklaring van de ambassade. Het is de eerste officiële Turkse reactie op het krantenbericht. „Alle beweringen dat Turkije gebruik zou maken van buitenwettelijke middelen om zijn uitlevering te rechtvaardigen, zijn volstrekt vals, belachelijk en ongegrond.’’ De advocaten van Flynn zeiden vrijdag dat de beschuldigingen tegen hun cliënt „schandalig en vals” zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turkije ontkent ontvoeringsplan Gülen
Sluiten