Els Anker
Els Anker Nieuws 11 nov 2017

Toch protest gepland bij intocht Sinterklaas

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat toch een protestactie houden bij de landelijke intocht van Sinterklaas, volgende week zaterdag in Dokkum. De actie wordt voorafgegaan door een ‘mars voor beschaving’. Het geheel is aangemeld bij de burgemeester van de Friese gemeente Dongeradeel – waar Dokkum onder valt – en bij de politie.

De actiegroep had eerder nog laten doorschemeren het kinderfeest dit jaar met rust te willen laten. Toch heeft KOZP een protest aangemeld bij de gemeente en de politie, blijkt nu. De demonstratie is waarschijnlijk nét voor de deadline aangemeld bij de gemeente.

‘Racistische karikatuur’

Nederland, met uitzondering van Amsterdam, houdt vast aan de ,,racistische karikatuur" van Zwarte Piet, en die is een reflectie van dieper liggend racisme, aldus KOZP. De groep pleit voor een ,,inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme".

De landelijke intocht van Sinterklaas is al jarenlang het toneel voor voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Vorig jaar, tijdens de intocht in Maassluis, demonstreerde de nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) in een speciaal demonstratievak langs de route van de intocht.

Vreedzaam protest

Op Facebook is de organisatie een evenement gestart genaamd ‘Grote Mars en Protest tijdens de Landelijke Intocht in Dokkum!’ KOZP laat weten dat het een vreedzaam protest wordt. Deelnemers wordt uitdrukkelijk gevraagd ,,de strijdbijl thuis te laten".

„KOZP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden”, aldus de actiegroep. „Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten. Houd het constructief en kijk uit met provocerende uitspraken.”

Pro-piet

De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie, die vaak protesteert vóór behoudt van Zwarte Piet, heeft eerder laten weten niet te gaan protesteren bij de landelijke intocht. Of er nog andere partijen zijn die willen protesteren, is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Toch protest gepland bij intocht Sinterklaas
Sluiten