Els Anker
Els Anker Nieuws 11 nov 2017 / 15:20 uur

Wassen beeld Hitler wegens selfies verwijderd

Een levensgroot beeld van Adolf Hitler is na een storm van verontwaardiging verwijderd bij een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta. Het Simon Wiesenthal Centrum dat strijdt tegen antisemitisme, en mensenrechtenorganisaties waren verontwaardigd over de selfies die mensen bij het beeld van Hitler namen.

Het beeld van Hitler stond in het museum tegen een achtergrond van het concentratiekamp Auschwitz. Het stond daar naast Darth Vader, een personage uit de filmreeks Star Wars. ,,Alles aan het beeld is verkeerd", reageert rabbijn Abraham Cooper. ,,Het is moeilijk om woorden te vinden voor hoe verachtelijk het is. Het maakt de slachtoffers die het kamp ingingen en er nooit meer uitkwamen belachelijk.”

Selfies

Het Mata Trick Eye Museum liet zaterdag aan de Britse zender Sky News weten dat het beeld naar aanleiding van de kritiek is weggehaald. Sinds 2014 stond het museum toe dat er selfies bij het beeld van Hitler werden gemaakt. Een woordvoerder van het museum zegt dat het beeld was neergezet uit educatieve overwegingen en niet om mensen te beledigen. ,,We willen geen verontwaardigde reacties aantrekken”, aldus de woordvoerder.

Eerder zei het museum nog geen klachten te hebben ontvangen. ,,De meeste van onze bezoekers hebben enkel plezier omdat ze weten dat het een amusementsmuseum is”, aldus de instelling. ,,Laat mensen zelf beoordelen of een personage goed of slecht is.” Bijna één miljoen joden kwamen in Auschwitz om het leven nadat ze in Europa waren opgepakt.

Nazi-café

In januari dit jaar werd ook al een café met Nazi-thema in Indonesië gesloten na jaren van controverse en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de eigenaar. Obers droegen er SS-uniformen en de muren hingen vol met foto’s van Hitler.

Historici hebben de afgelopen jaren al meerdere keren verklaard dat er een gebrek aan onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en de vervolging van de Joden tijdens de oorlog heerst in Indonesië.

Wat vind jij? Heeft het museum juist gehandeld door het wassen beeld van Adolf Hitler te verwijderen of niet? Laat het weten in een reactie of praat mee via de Facebookpagina van Metro. 

Een bezoeker wandelt langs het wassen beeld van Adolf Hitler. Foto: EPA
Een bezoeker wandelt langs het wassen beeld van Adolf Hitler. Foto: EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wassen beeld Hitler wegens selfies verwijderd
Sluiten