Metro
Metro Nieuws 30 nov 2017 / 07:23 uur

‘Stoppen met roken kan vijf jaar extra opleveren’

Rook je, heb je een hart- of vaatziekte en wil je langer leven? Dan kun je beter stoppen met roken. Stoppen met roken zorgt dat je gemiddeld vijf jaar langer leeft. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld tien jaar uitgesteld, blijkt uit een promotieonderzoek van arts-onderzoeker Johanneke van den Berg van UMC Utrecht.

Niet te laat

„Ook op hoge leeftijd heeft stoppen met roken dus nog altijd zin, zelfs als je de zeventig gepasseerd bent. Uit het onderzoek blijkt dat ‘doorrokers’ meer last van hun vaten krijgen en ook de kans op een tweede hart- of vaatziekte is significant groter”, zegt Van den Berg. Het effect van stoppen met roken is volgens haar groter dan preventieve behandelingen zoals het slikken van bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie.

5000 patiënten

Van den Berg deed onderzoek onder bijna 5000 patiënten met hart- of vaatziekten, van wie een derde bleef roken na bijvoorbeeld een eerste hartaanval, herseninfarct of dotterbehandeling. Zij pleit voor meer voorlichting over de gevaren van roken én de gevolgen van overgewicht.

De onderzoekster promoveert donderdag op haar onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Stoppen met roken kan vijf jaar extra opleveren’
Sluiten