Metro
Metro Nieuws 30 nov 2017 / 14:03 uur

‘Religieuze scheiding moet af te dwingen zijn’

Wie een religieus huwelijk is aangegaan, moet kunnen scheiden – ook als de partner dat niet wil. Dat vinden GroenLinks en CDA, die dat in de wet willen vastleggen.

De wet kent nu alleen het burgerlijk huwelijk. Over een religieus huwelijk gaat de rechter niet, oordeelde die vorig jaar nog. Een Pakistaans-Nederlandse moslima die eiste dat haar man instemde met echtscheiding kreeg te horen dat ze maar naar een Britse islamitische rechtbank moest stappen.

Hoger beroep

De vrouw liet het er niet bij zitten, omdat de gemeenschap waarin ze leeft haar nog als getrouwd beschouwt. Daarom kan ze bijvoorbeeld een nieuwe relatie wel vergeten en kan ze niet onbezorgd naar een moslimland reizen. In hoger beroep kreeg de vrouw vorige week gelijk van het gerechtshof.

„Een belangrijke uitspraak”, zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), „maar die geldt alleen voor dit specifieke geval”. Het Kamerlid „wil ook andere vrouwen die willen scheiden de zekerheid bieden die ze verdienen”. Tot dit geregeld is, moet de minister van Justitie en Veiligheid ervoor zorgen dat andere rechters de lijn van het gerechtshof volgen, vinden CDA en GroenLinks.

In de wet staat al wel dat huwelijksdwang is verboden, maar dat is volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg niet genoeg. Ze wijst erop dat daarvoor nog nooit iemand is vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Religieuze scheiding moet af te dwingen zijn’
Sluiten