Metro
Metro Nieuws 3 nov 2017 / 13:34 uur

Pedoseksuelen in VS krijgen aantekening in paspoort

Amerikanen die veroordeeld zijn voor kindermisbruik, krijgen daarvan een aantekening in hun paspoort. Dat meldt The New York Times. Het zinnetje over het gepleegde misdrijf wordt bijgeschreven op de laatste pagina van het identiteitsbewijs.

De wet, die dinsdag officieel van kracht werd, is volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bedoeld ‘om kinderen en anderen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting’. Daarnaast moet de wet mensenhandel en sekstoerisme helpen verminderen.

Veel kritiek

Vanuit mensenrechtenorganisaties is er kritiek op de wet. Zij zijn bang dat ‘gezien het huidige politieke klimaat’ moslims of mensen die gay zijn in de toekomst ook een aantekening in hun paspoort krijgen. Daarnaast vinden zij dat de wet de grondrechten van zedendelinquenten schendt.

De organisaties, die hebben aangekondigd de wet aan te vechten, wijzen er ook op dat mensen die voor een relatief licht vergrijp zijn veroordeeld, ook een aantekening krijgen. In de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld gevallen bekend van tieners die een strafblad hebben omdat ze naaktfoto’s van zichzelf naar leeftijdgenoten stuurden. Ook deze minderjarigen zijn dus veroordeeld voor ‘seksueel misbruik’ en krijgen de zin in hun paspoort.

Paspoort inleveren

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken krijgt de namen van de veroordeelden binnenkort aangeleverd. Mensen op de lijst krijgen bericht en moeten hun paspoort vervolgens inleveren. Zij krijgen hun identiteitsbewijs terug met de aantekening erin.

De vermelding komt alleen in paspoorten te staan, want op identiteitskaarten is geen plaats voor de zin. Het is niet duidelijk hoeveel mensen een aantekening krijgen.

7-jarige verkracht

De wet heet de ‘International Megan’s Law’ en is vernoemd naar het 7-jarige meisje Megan Kanka uit New Jersey. Het meisje werd in 1994 verkracht en vermoord. Haar aanvaller, een buurman, werd eerder veroordeeld voor kindermisbruik. Er zijn meer Amerikaanse wetten naar deze zaak vernoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pedoseksuelen in VS krijgen aantekening in paspoort
Sluiten