Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Ook seksueel misbruik binnen Jehovah’s Getuigen

Bij stichting Reclaimed Voices zijn in een korte tijd 46 meldingen van seksueel misbruik binnengekomen. De stichting is een week geleden opgezet en bedoeld voor mensen die seksueel misbruikt zijn binnen Jehovah’s Getuigen.

‘Zeker honderd gevallen in Nederland’

Frank Huiting, mede-oprichter van de stichting, noemt het schokkend dat er binnen een week tijd tientallen meldingen zijn binnengekomen. Tegen RTV Noord vertelt hij dat het veelal gaat om misbruikgevallen uit het verleden, maar dat er helaas ook actuele gevallen tussen zitten.

Hij denkt dan ook niet dat het blijft bij deze 46 meldingen: „Er zijn zeker honderden gevallen in Nederland, die eigenlijk naar buiten zouden moeten komen en waarvan mensen dat op dit moment nog niet durven.”

Vier jaar lang misbruikt

Huiting spreekt uit ervaring: van zijn zevende tot zijn elfde werd hij misbruikt bij de Jehovah’s Getuigen. Wekelijks gingen de gordijnen op zijn slaapkamer dicht en de deur op slot en werd Huiting misbruikt door de zoon van het hoofd van de Jehovah-gemeente. Nu, dertig jaar later, wacht hij nog steeds op excuses van de dader.

Samen met andere ex-Jehovah’s Getuigen zette hij de stichting Reclaimed Voices op. Professionele hulp biedt de stichting niet, maar wel een luisterend oor. Volgens Huiting is het voor mensen die misbruikt zijn bij Jehovah’s Getuigen nog lastiger om erover te praten. „De sociale druk is zó groot, dat je er niet over gaat praten. En zeker niet naar buiten toe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.