Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Onschuldige man na 39 jaar weer op vrije voeten

Een 70-jarige man uit Californië is na 39 jaar cel eindelijk vrij gekomen. Hij bleek al die tijd onschuldig.

De man, Craig Richard Coley, werd destijds veroordeeld voor het vermoorden van zijn ex-vriendin en haar 4-jarige zoontje. Uit een DNA-test bleek dat hij de moorden niet had gepleegd.

Onschuld

Coley heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, al sinds de dag dat hij werd gearresteerd. De toen 24-jarige Rhonda Wicht en haar 4-jarige zoontje Donald Wicht werden op 11 november 1978 dood aangetroffen in haar appartement in Simi Valley. Rhonda Wicht was gewurgd, haar zoontje was gestikt. Coley werd daarop gearresteerd.

De man deed recent een verzoek om zijn onderzoek opnieuw te laten uitvoeren. Meerdere partijen binnen justitie steunden hem daar in, omdat zij meenden dat het bewijsmateriaal waarmee Coley werd veroordeeld, niet oké was.

Geen DNA

Twee van de mensen die zijn onderzoek wilden herstarten deden dit nadat ze vorig jaar contact hadden met een gepensioneerde detective. Die uitte zijn zorgen over de zaak en zei dat hij dacht dat Coley wellicht niet schuldig was.

Veel bewijsmateriaal was in het verleden vernietigd, nadat Coley meerdere keren in beroep was gegaan. Uiteindelijk wisten onderzoekers toch bewijs te verzamelen en met behulp van geavanceerde technieken die niet beschikbaar waren ten tijde van zijn proces, vonden technici Coley’s DNA op geen enkel belangrijk stuk bewijs. Wel vonden ze DNA van andere mensen, die de autoriteiten niet publiekelijk hebben geïdentificeerd.

Maandag werd duidelijk dat Coley inderdaad onschuldig is. ,,Als officier van justitie moet ik je zeggen dat ik uitkijk naar de dag dat ik Mr. Coley’s hand kan schudden en mijn excuses kan aanbieden voor het onrecht dat hem is aangedaan”, aldus officier van justitie Totten maandag tegen NBC News.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.