Els Anker
Els Anker Nieuws 4 nov 2017 / 08:45 uur

Netflix breekt definitief met Kevin Spacey

Netflix heeft zijn handen definitief afgetrokken van acteur Kevin Spacey. De streamingdienst en filmmaatschappij laat zaterdag weten niet meer betrokken te zijn bij de serie House of Cards zolang Spacey nog in de show zit. Dat meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety.

Sinds kort is er veel commotie ontstaan over Spacey die zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Netflix had om die reden de opnames van House of Cards al stilgelegd, dat wordt geproduceerd door Media Rights Capital (MRC). House of Cards is een van de boegbeelden van Netflix, waarvan het zesde seizoen het laatste seizoen zou worden. Spacey vervult daarin de rol van Francis Joseph “Frank” Underwood.

Misdragen

Acht medewerkers van de serie House of Cards stelden tegenover CNN dat Spacey zich tijdens opnamen heeft misdragen. Een van hen zei dat de acteur hem seksueel heeft misbruikt. De acht zeggen dat Spacey het vooral had voorzien op jonge mannen.

Het seksueel misbruik zou gebeurd zijn toen het slachtoffer als productieassistent meewerkte aan House of Cards. Hij moest Spacey ophalen en naar de set brengen. In de auto greep de acteur hem in zijn kruis. ,,Ik was in shock. Hij had een machtige positie en ik was daar maar een gewone medewerker.”

Ongepast gedrag

Ook de andere medewerkers die CNN sprak zeiden bang te zijn voor de gevolgen als ze openlijk over het ongepaste gedrag van Spacey zouden praten. Verder meldde The Hollywood Reporter dat CAA, het agencybureau waaraan Spacey was verbonden, niet meer met hem wil werken. Ook zijn PR-medewerkster is opgestapt. Woensdag had zij nog laten weten dat de acteur op zoek ging naar ,,evaluatie en behandeling”.

De beschuldigingen aan het adres van de gevierde acteur kwamen aan het rollen nadat Anthony Rapp had onthuld dat hij als veertienjarige was belaagd door Spacey, die toentertijd 26 was. Spacey kon zich daar niets van herinneren, maar via Twitter bood wel excuses aan.

https://twitter.com/KevinSpacey/status/924848412842971136/photo/1

Dominee

Er klinkt echter ook een tegengeluid. Volgens imagodeskundigen gaat de streamingsdienst een flinke stap te ver door eerder deze week de opnames van House of Cards stil te leggen. „Netflix gedraagt zich in deze discussie erg als dominee, en wat minder als koopman”, vindt Paul Stamsnijder oprichter van imago-adviesbureau de Reputatiegroep. „Dat wordt ook steeds meer van bedrijven verwacht", zegt hij tegen RTL Z. „Merken worden steeds meer aangesproken op hun moraal."

Ook imagodeskundige Bart Maussen noemt het „een opvallende stap” om te stoppen met de opnames voordat de feiten helemaal bekend zijn. „Dit is een beslissing die puur is ingegeven door angst", zegt hij tegen RTL Z.

ING

Spacey zou eind deze maand naar Nederland komen om een lezing te geven tijdens een ondernemersevenement, maar hij is niet meer welkom. Dat heeft ING, die het evenement organiseert, vrijdag bekendgemaakt. De bank heeft besloten de samenwerking met de Amerikaanse acteur te beëindigen vanwege de commotie die over hem is ontstaan.

„Zijn aanwezigheid zou afleiden van het doel van BusinessBoost Live om ondernemers te inspireren en succesvol te laten zijn in het najagen van hun ondernemersambities", laat een woordvoerder van de bank weten.

https://www.youtube.com/watch?v=ULwUzF1q5w4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix breekt definitief met Kevin Spacey
Sluiten