Els Anker
Els Anker Nieuws 4 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Europees arrestatiebevel tegen Carles Puigdemont

De problemen voor Carles Puigdemont stapelen zich op. Een Spaanse rechter heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette en gevluchte Catalaanse leider. Puigdemont zit momenteel in België en kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het Ministerie van Justitie in België liet vrijdag al weten een arrestatiebevel tegen Puigdemont te hebben ontvangen en dat te bestuderen. Het bevel wordt zaterdag of zondag overhandigd aan een onderzoeksrechter.

Spaanse demonstranten protesteren voor een gevangenisstraf voor Charles Puigdemont. Foto: AFP | Javier Soriano
Spaanse demonstranten protesteren voor een gevangenisstraf voor Charles Puigdemont. Foto: AFP | Javier Soriano

Vliegtuig

Als België ingaat op het verzoek van Spanje, zal de Belgische advocaat van Puigdemont beroep aantekenen. Dat meldt VTM Nieuws. Toch betekent het Europese arrestatiebevel niet dat Puidgemont onmiddellijk op het vliegtuig naar Spanje wordt gezet.

De procedure rond de eventuele uitlevering kan honderd dagen duren. Deze periode die de Belgische minister van Justitie heeft becijferd, begint vanaf het moment dat Puigdemont wordt aangehouden. In de periode is er verhoor door de onderzoeksrechter, een besluit van de raadkamer over uitlevering en zijn er diverse beroepsmogelijkheden.

Opruiing

In Spanje zijn inmiddels de verhoren gestart in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje. De rechter weigert Puigdemont via een videoverbinding te verhoren. Spaanse media melden dat ook tegen vier voormalige kabinetsleden die met Puigdemont naar België reisden, arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Zij worden allen wordt door justitie beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen.

De ontslagen Catalaanse leider verklaarde vrijdag in Belgische media dat hij zich ,,aan het echte gerecht” wil overleveren. Daar bedoelde hij de Belgische en niet de Spaanse justitie mee. Hij noemde de actie van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de Catalaanse regering uit functie te zetten extreem barbaars. ,,We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen", vindt Puigdemont.

Verkiezingen

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy kondigde eerder voor Catalonië verkiezingen aan, die op 21 december zullen worden gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad. Carles Puigdemont verklaarde ook mee te willen doen aan verkiezingen in Catalonië.

Carles Puigdemont zingt het Catalaanse volkslied ‘Els Segadors’ na een sessie in het Catalaanse parlement in Barcelona. Foto: AFP | Josep Lago
Carles Puigdemont zingt het Catalaanse volkslied ‘Els Segadors’ na een sessie in het Catalaanse parlement in Barcelona. Foto: AFP | Josep Lago

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.