Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 3 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse vlag komt in de Tweede Kamer te hangen

In de Tweede Kamer hangt binnenkort een Nederlandse vlag. Dat was een voorstel van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en bijna de hele Tweede Kamer stemde in met het voorstel.

Symbool

SGP-leider Keer van der Staaij wees erop dat in parlementen van veel andere landen al lange tijd de nationale vlag prijkt. „Bijna geen land heeft het niet.” De Nederlandse vlag kan in de vergaderzaal een mooie en duidelijke functie vervullen als symbool van de natie, vindt hij. Hij was dankbaar voor het feit dat de Kamer met een ruime meerderheid instemde met het voorstel. De vrees om voor nationalistisch te worden uitgemaakt is volgens Van der Staaij ‘typisch Nederlands’.

SGP-leider Kees van der Staaij
SGP-leider Kees van der Staaij is blij met de steun vanuit de Kamer. Foto: ANP. Foto: ANP

‘Ontzettend trots’

Het SGP-voorstel, mede ingediend door de PVV, werd donderdag aangenomen in het debat over de regeringsverklaring. Partijleider Geert Wilders is ook blij dat de Kamer heeft ingestemd met het voorstel. Hij laat weten ‘ontzettend trots’ te zijn „dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt”. Kamervoorzitter Khadija Arib zei lachend dat nog wel even bekeken moet worden hoe die vlag ook kan wapperen in de vergaderzaal.

Nederlandse vlag komt in de Tweede Kamer te hangen
Groenlinks-leide Jesse Klaver zou graag een Europese vlag naast de Nederlandse zien hangen. Foto: ANP.

Europese vlag

Jesse Klaver, Groenlinks-leider, voegde nog een optie aan het voorstel toe, namelijk het hijsen van de vlag van de Europese Unie. Daar ging Van der Staaij niet op in. Wat vind jij: wel of geen Europese vlag?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.