Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 25 nov 2017 / 12:09 uur

Nederlander kiest steeds vaker voor zwerfhond

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een buitenlandse zwerfhond. In 2016 zijn in totaal 12.608 honden geïmporteerd via zwerfdierstichtingen, een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2015. Dit blijkt uit cijfers van Stray Animal Foundation Platform (SAFP), een belangenorganisatie voor zwerfdieren.

Grote vraag naar honden

Jaarlijks worden in Nederland 150.000 honden aangeschaft. Maar Nederlandse asiels kunnen de vraag niet aan, zij krijgen jaarlijks ongeveer 5.000 honden binnen. De buitenlandse zwerfhond is de ideale oplossing voor dit probleem. „Hoe meer zwerfhonden uit het buitenland, hoe minder illegale fokhandel”, zegt een woordvoerder van SAFP tegen de NOS.

SAFP heeft 188 stichtingen onder hun hoede, die de zwerfhonden uit het buitenland halen. De zwerfhonden worden allemaal gecontroleerd op eventuele ziekten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar toch gebeurt er veel buiten de regels om.

„We zijn in Nederland verslaafd aan honden. Daarom willen wij de import van zwerfhonden de komende tijd weer onder de loep nemen. Ze kunnen geschikt zijn om de grote vraag te ondervangen, maar dan moet je wel met elkaar verzinnen hoe je dat goed kunt reguleren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander kiest steeds vaker voor zwerfhond
Sluiten