Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 5 nov 2017 / 16:25 uur

‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept Nederlanders op om onveilige fietspaden die in de spits veel te druk zijn, te melden. Daarvoor is een meldpunt participatiepunt.vvn.nl opgezet. De verkeersveiligheidsorganisatie reageert zo op een onderzoek waarbij één op de tien fietsers de fietspaden zó druk vindt, dat hij voor z’n gevoel het OV of de auto wordt ingejaagd.

Aantal fietsers toegenomen

Uit de studie van CROW-Fietsberaad blijkt dat het aantal voorttrappende landgenoten vooral in steden als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen de afgelopen tien jaar is toegenomen. Al dan niet fietsend met de smartphone in de hand en een koptelefoon op het hoofd, zorgen zij – zo stelt CROW-Fietsberaad – ‘voor files op het fietspad’. Dan laten we de fiets maar staan, vindt dus één op de tien.

Fietspaden inrichten

„Nederland moet een fietsland blijven!”, zo was de reactie van Veilig Verkeer Nederland dit weekend. „Op basis van meldingen op particiapatiepunt.vvn.nl kunnen wegbeheerders de fietspaden inrichten op de gewenste capaciteit”, werd in een verklaring de wereld in geholpen.

‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’
Storm… maar wel lekker veel ruimte. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Het eerdere onderzoek onder tweeduizend fietsers geeft aan dat fietsers zich niet alleen storen aan de overvolle fietspaden, maar ook aan gedrag. „Een grote ergernis vormt het gedrag van fietsers die bijvoorbeeld met drie personen naast elkaar rijden en daardoor geen rekening houden met andere weggebruikers”, stelt woordvoerder Rob Stomphorst.

Veilig kunnen fietsen

Fietsen is een onderdeel van onze cultuur en dat moeten we veilig kunnen blijven doen, óók in de spits. Maar dat niet alleen, vindt VVN. „Fietsen is gezond en van groot belang voor de mobiliteit van weggebruikers. Kinderen doen door veel te fietsen belangrijke verkeerservaring op. Ouderen behouden hun vrijheid als ze kunnen blijven fietsen. Maar dan moet dat natuurlijk wel veilig kunnen.” Dat we elkaar op het fietspad soms geen ruimte gunnen, noemt VVN ‘een gedragsdingetje waarop nog veel te winnen is’.

Wanneer Veilig Verkeer Nederland met de meldingen daadwerkelijk aan de slag gaat, is nog niet bekend. Wel stelt de organisatie dat het melders en gemeenten zal helpen om situaties veiliger te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’
Sluiten