Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 5 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Onbegrijpelijke keuzes Keizer werken Ajax tegen

Het blijft een bizarre competitie die Eredivisie. Neem alleen FC Utrecht. In de eigen Galgenwaard verloor de ploeg van trainer Erik ten Hag ruim een maand geleden met maar liefst 1-7 van koploper PSV, maar op bezoek bij nummer twee Ajax wonnen de Utrechters zondag gewoon met 1-2. Is het verschil tussen PSV en Ajax dan zo groot?

Emanuelson

„Iedereen binnen de club is er al weken mee bezig”, reageerde Utrecht-verdediger Urby Emanuelson na afloop van de wedstrijd tegen zijn oude club. „Weet je al wanneer het duel met Ajax is? Dat is 5 november. Dat hoor je van iedereen op de club. Het is duidelijk: je merkt meteen dat iedereen bij Utrecht graag van Ajax wil winnen. Alle spelers zijn gretig en we hebben er veel over gesproken. Je merkt in de groep dat juist Ajax iets losmaakt. Iedereen bij ons wil hier zo graag winnen, meer motivatie heb je niet nodig.”

Emanuelson stipte precies het verschil tussen FC Utrecht en Ajax aan. Waar de gasten uit de startblokken vlogen, begon Ajax als een stel sjokkende veteranen aan de partij. „We begonnen inderdaad heel slecht”, beaamde Ajax-middenvelder Lasse Schöne. „Als er gefloten wordt, moet je klaarstaan, niet vijf minuten later zoals wij deden. Dat is gewoon slecht.”

Op papier leek Ajax-trainer Marcel Keizer de zaken aardig op orde te hebben de laatste weken. Vier zeges op rij en een doelsaldo van 15-2. Vooral de 0-4 bij sc Heerenveen en de 1-4 bij Feyenoord springen er daarbij uit. Op papier prachtige zeges, maar wie aanwezig was bij die duels, weet dat Ajax nog mijlenver verwijderd is van het aantrekkelijke voetbal van vorig seizoen. Dat werd zondag tegen Utrecht nog eens onderstreept.

Na de dramatische start keken de Amsterdammers al na zes minuten tegen een achterstand aan. Met stroperig, saai spel probeerde Ajax die achterstand weg te werken. Maar de ploeg voetbalde zonder idee. De beroemde vijf secondenregel van de vertrokken trainer Peter Bosz is klaarblijkelijk ook overboord gezet. Ajax zette nooit druk en voetbalde als in het laatste droevige seizoen onder trainer Frank de Boer.

Daarbij mogen ook de keuzes van de huidige trainer, Marcel Keizer, discutabel genoemd worden. Ondanks vier zeges op rij wisselde de coach twee cruciale spelers in zijn basisopstelling. Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar moesten plaatsmaken voor Siem de Jong en Kasper Dolberg. Beiden speelden een dramatische wedstrijd.

„We zijn nog steeds een team in ontwikkeling”, legde Keizer zijn andere basisopstelling uit. „Dan moet je soms wat wisselingen doorvoeren.” Een ander opmerkelijk besluit was de beslissing om aanvaller Klaas-Jan Huntelaar negentig minuten op de bank te houden, vooral omdat iedereen weet dat ‘The Hunter’ daar bijzonder slecht tegen kan. „We hebben wel overwogen om hem in te brengen”, zei Keizer. „Maar om Huntelaar voor De Jong te brengen vonden we iets te opportunistisch tegen dit Utrecht.”

‘The Hunter’

Bang dat Huntelaar nu gaat muiten is Keizer niet. „Klaas is een uitstekende prof, die er altijd staat als we hem nodig hebben.” Precies, zal Huntelaar gedacht hebben. Zoals zondagmiddag in slotfase van de wedstrijd toen Ajax op 1-1 stond en zes minuten voor tijd toen Utrecht volkomen terecht een 1-2 voorsprong nam. Maar toen had Keizer al drie keer gewisseld tot groot onbegrip van de eigen supporters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.