Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

#MeToo: Aantal meldingen seksueel geweld verdubbeld

Het aantal meldingen van seksueel geweld is, sinds het begin van de #metoo-discussie, verdubbeld. Volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) kwamen er in oktober zo’n 550 meldingen binnen, vóór de discussie waren dit er ongeveer 250. De meldingen, die recente voorvallen betreffen, komen binnen via het gratis telefoonnummer 0800-0188.

Snel melding maken

De meldingen die nu extra binnenkomen, zijn vooral meldingen van incidenten die jaren geleden hebben plaatsgevonden, zegt Iva Bicanic van CSG tegen de NOS. „Terwijl het juist heel belangrijk is om in geval van een verkrachting snel melding te maken. Hoe sneller je iets meldt, hoe eerder de politie sporen kan veiligstellen en er medische zorg verleend kan worden.”

In een CSG, waarvan er in Nederland zestien zijn, werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven. Dat moet bij voorkeur binnen een week gebeuren omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint.

#Metoo-discussie

De discussie is begin oktober op gang gekomen nadat zeker acht vrouwen de filmproducent Harvey Weinstein hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Vervolgens werden er meer mannen beschuldigd van dit gedrag, onder andere de Nederlandse castingdirector Job Gosschalk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.