Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 10 nov 2017 / 21:00 uur

Meerdere Vindicaters bezochten psycholoog

Meerdere leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben de laatste jaren een psycholoog bezocht vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat meldt de Volkskrant. De Groningse psycholoog Martin Appelo vertelde tegen de krant dat het onder andere gaat om leden die te maken kregen met fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen.

Psychische problemen

Ook heeft de psycholoog vrouwen behandeld die zich achteraf gemanipuleerd voelden om seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan. Tegen de Volkskrant vertelde hij over een studente die in een dronken bui in een ‘orgie-achtige situatie’ belandde met meerdere Vindicat-leden. Ze kreeg daardoor psychische problemen. „Het is niet zo dat ze werd verkracht, maar achteraf vroeg ze zich af waarom ze dit met zich had laten doen, terwijl ze dat niet wilde”, aldus Martin Appelo.

Appelo behandelde in twintig jaar tijd zo’n tien Vindicaters. Eén van hen vertelde aan Appelo dat hij continu dingen deed die hij eigenlijk niet wilde. De psycholoog vertelt over leden die spanningsklachten en problemen met alcohol hadden. Een student had met andere Vindicaters een medestudent het ziekenhuis ingeslagen tijdens de ontgroening. „Het slachtoffer had een botbreuk, maar juist de ‘dader’ kreeg psychische problemen.”

Vindicat herkent verhalen niet

Appelo is niet de enige psycholoog die Vindicaters over de vloer kreeg. Voormalig studentenpsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt aan de Volkskrant dat meerdere leden behandeld werden bij een psycholoog. Ook hij kreeg regelmatig soortgelijke klachten binnen.

Het bestuur van Vindicat herkent de voorbeelden van Appelo niet. Ze zijn ontzettend geschrokken en nemen de verhalen erg serieus, aldus de Vindicat-rector Marc Mohr. De studentenvereniging roept haar leden op zich bij hun vertrouwenspersoon te melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerdere Vindicaters bezochten psycholoog
Sluiten