Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Maak geschiedenis vrouwelijker’

‘Maak geschiedenis vrouwelijker’. Zo zou de slogan kunnen luiden van de F-Site. Het online platform wil docenten opdrachten en bronnenmateriaal aanbieden om vrouwen een betere plek te geven in de geschiedenisboeken. Een crowdfundingsactie moet hierbij helpen.

Verandering

„De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen”, zegt Agnes Cremers, een van de historici achter het project. „Waarom leren we zo weinig over deze helft? We willen verandering brengen in het onderwijs. Want het is niet vanzelfsprekend om het over vrouwen te hebben. Aletta Jacobs is bekend, maar er waren meer vrouwen dan zij. Het is zonde om pas op vrouwen in te zoomen vanaf de eerste feministische golf. Alsof er toen opeens vrouwen kwamen.”

In het middelbaar onderwijs is het vak geschiedenis onderverdeeld in tien tijdvakken. Het is de bedoeling dat in die tijdsvakken meer vrouwen worden opgevoerd. „Als we het over Catharina de Grote hebben, gaat het eerst over met wie ze getrouwd was, van wie ze de moeder was, voordat het erover gaat hoe groot haar macht was als tsarina van Rusland. Mannen worden autonoom opgevoerd, maar vrouwen nooit. Het is altijd de moeder van of de vrouw van.”

Kindbruidje

Cremers beseft dat vrouwen geen gelijkwaardige geschiedenis hadden ten opzichte van mannen: „Vrouwen hebben altijd andere posities gehad. Maar soms hadden ze wel belangrijke posities en werden ze door stereotiepe opvattingen niet erkend of zijn ze later in de geschiedenis niet meegenomen.”

Ze komt met het voorbeeld van Aisha, de vrouw van de profeet Mohammed. „Aisha wordt altijd opgevoerd als kindbruidje, maar was veel meer dan dat. Ze was een politica en voerde het leger aan.”

Het gaat Cremers en co om een bredere kijk op de geschiedenis. „Jonge generaties moeten vrouwen in de geschiedenis vanzelfsprekend gaan vinden, beseffen dat zij wel degelijk een rol hebben gespeeld. We dachten overigens dat dit initiatief breed gedragen zou worden. Het is toch leuk om meer te weten? De meeste reacties zijn positief, de crowdfundingsactie loopt goed. Maar toch krijgen we ook af en toe een negatieve reactie als ‘maar mannen waren toch ook belangrijker?’ Daar moeten we vanaf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.