Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 9 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Hoe kom je fluitend de winter door?

Het wordt eerder donker en de regen valt weer (of nog steeds) met bakken uit de lucht. Voor veel mensen is deze donkere periode, en nog een lange winter in het verschiet, een reden om lichtelijk depressief te worden.

Om te voorkomen dat je hoestend en snotterend deze koude maanden door moet brengen, en om je de aanschaf van stapels zakdoeken en hoestdrank te besparen, bedacht Metro een aantal tips voor je. Met deze tips kom je – hopen we – redelijk ongeschonden de winter door.

Hoe kom je de winter door? / ANP
Een prullenbakje vol met zakdoeken. / ANP

De kou

Na een matige zomer volgde een matige nazomer, en op een paar zonnige dagen in september en oktober na is er dan nu al weer de herfst. We hebben echter de mazzel gehad dat het in deze maanden nog niet echt koud werd. Tot voor kort kon onze winterjas in de kast blijven hangen.

Maar nu is het ineens november en is het bijna kerst. De ‘echte’ winter is dus nabij, en dat voel je. Afgelopen weekend zakte de temperatuur ineens een flink aantal graden en inmiddels ligt de eerste nachtvorst alweer achter ons.

https://twitter.com/highfly71/status/927933806136446977

https://twitter.com/JarmoRyckeghem/status/927955844037259264

Kleding

Dat we het koud gaan krijgen, ongeacht wat voor kleding we aantrekken, weten we inmiddels wel. Maar hoeveel trek je aan, en naar wat voor materialen grijp je als je in de winkel staat? Het beste is om geen katoen te dragen. Als je gaat zweten, droogt deze stof namelijk moeilijk op. Het is daarom beter om te kiezen voor stoffen als zijde, wol, of synthetische stof.

Daarnaast is het goed om verschillende lagen kleding te dragen, en een echt warme winterjas aan te schaffen, in plaats van die mooie, wollen, sjieke jassen die je overal ziet.

Koude handen en voeten

Een andere minder leuke bijkomstigheid, is het hebben van ijskoude handen en voeten. Veel mensen hebben in de winter last van koude handen en voeten. Door de kou stolt ons bloed sneller, waardoor de bloedcirculatie in onze handen minder vlot verloopt. Je brengt deze circulatie weer op gang door stevig in je handen te wrijven en je vingers stuk voor stuk te masseren, iets wat je ongetwijfeld intuïtief zelf ook al aanvoelde.

De beste tip die we je kunnen geven is om te voorkomen dat je überhaupt koude handen krijgt. Het voorkomen is namelijk makkelijker dan ze weer opwarmen. Je kunt tegenwoordig handwarmers, zogenaamde hotpacks, kopen voor minder dan twee tientjes. Ook zijn er speciale handcrèmes op de markt die gericht zijn op een betere bloedcirculatie.

We raden je aan in plaats van handschoenen wanten aan te schaffen. Bij het dragen van wanten kan er namelijk geen koude lucht tussen je vingers doorkomen. Of kies voor thermo-handschoenen!

Om het krijgen van koude voeten te voorkomen is het belangrijk je voeten te blijven bewegen. Wat ook kan helpen is het dragen van makkelijk zittend schoeisel, in plaats van te strak zittende schoenen. Uiteraard kun je de hotpack voor je handen ook gebruiken voor je voeten.

Hoe kom je fluitend de winter door? / ANP
Geniet van de mooie herfstkleuren en laat je huid het zonlicht absorberen. / ANP

Ga naar buiten!

Je zal wel denken: ‘huh’. Maar ja, je leest het goed. Ondanks de kou kan het heerlijk zijn een wandeling te maken in het herfstzonnetje. Geniet van de mooie herfstkleuren en laat je huid het zonlicht absorberen. Vitamine D heb je nodig. Het is goed voor je immuunsysteem, hersenen, spieren en botten. Daarnaast zal de zon ongetwijfeld ook een positieve invloed hebben op je humeur.

Probeer daarom zodra het kan wat zonnestralen mee te pakken. Omdat de zon ’s winters niet vaak zal schijnen, is het een goede tip om een light therapy box’ aan te schaffen. Deze box produceert een spectrum van zonlicht. Op deze manier kun je dus elk moment van de dag genieten van een beetje ‘zonlicht’.

Daarnaast is iedere vorm van lichaamsbeweging goed voor het lichaam. In de winter blijven we liever binnen, waardoor onze spieren verstijven. Naast het aanmaken van het stofje endorfine, is het ook goed voor het losmaken van de spieren.

En denk maar eens, na een wandeling in de frisse buitenlucht, zal die kop thee of warme chocomelk je extra goed smaken.

Hoe kom je fluitend de winter door? / ANP
Een pan met stamppot. / ANP

Winterkost

Dat eten gelukkig maakt had je misschien zelf ook al bedacht. De winter is het ultieme moment om weer te smullen van zwaardere kost. Weg met die lichte salades, en kom maar door met de stamppot met jus.

https://twitter.com/Rhademets/status/927984868667084801

Geniet van dampende, zelfgemaakte erwtensoep. En gewoon überhaupt van soep. Het is warm, makkelijk en je eet meteen megaveel groenten.

We noemden het hierboven al even, maar niets is lekkerder dan op de bank onder een dekentje kruipen met een kop warme chocolademelk, terwijl de regen tegen de ramen klettert.

Een recept voor homemade chocolademelk: schenk melk in een glas en doe er een lepel Nutella bij. Warm op in de magnetron, roer het goedje even goed door, et voilà.

In tegenstelling tot wat je misschien dacht, warme dranken helpen niet bij het opwarmen van je lichaam. Je lichaam krijgt namelijk een waarschuwing via je tong dat er iets warms aankomt en koelt af. Andersom is het zo dat het drinken van koude dranken je lichaam wel opwarmt. Dit komt omdat een koude vloeistof de bloedvaten vernauwt.

Een handig middel om een verkoudheid te verzachten, of liever te voorkomen, en tevens je lichaam op te warmen is het gebruik van gember in je drinken en eten.

Gezelligheid

Om af te sluiten met een positieve noot: de feestdagen staan weer voor de deur. Het is weer tijd voor het aanschaffen van mooie kerstkleding, het bedenken van 5-gangenkerstdiners en het optrommelen van je familie en vrienden.

https://twitter.com/evrythinghockey/status/928115952922779648

Voor de mensen die hier niet van houden: ga onder een dekentje op de bank liggen met een zak chips en Netflix op repeat. Geen fan van Netflix, of alles al gezien? Kijk een film, of lees een boek.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt. En dat je vol van dampende borden met stamppot en jus, in een warme winterjas en goed gestoken wanten de winter doorkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.