Evie Westland
Evie Westland Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

€2900 per maand voor nietsdoen: ‘Ze wil ook niets’

Nietsdoen en iedere maand 2.900 euro binnenslepen. De 61-jarige Dominique Detry uit Wallonië kon afgelopen week op veel verbazing rekenen toen ze dit verhaal uit de doeken deed. Want hoewel dit voor velen als een droom moet klinken, werd de vrouw uit het Belgische Namen er naar eigen zeggen behoorlijk depressief van. Maar haar baas laat het er niet bij zitten en vertelt nu zijn kant van het verhaal. „Ze wil zelf helemaal niets anders."

„We hebben haar diverse echte functies aangeboden”, vertelt Valérie Zuinen in gesprek met het AD. Maar hoe kwam Detry überhaupt in die positie terecht?

Overbodig

In 2000 kreeg ze net niet de baan van leidinggevende bij de bibliotheek, maar na het mislopen van de promotie kreeg ze er wel een andere baan aangeboden. Ze bleek echter overbodig en kreeg ook nooit een duidelijke taakomschrijving van haar leidinggevende. Sindsdien doet ze dus niks. Inmiddels is haar werk al vijftien jaar niet meer geëvalueerd, waardoor ze niet ontslagen mag worden. De reden dat haar baas het werk niet meer evalueert, is dat de werkgever bang is voor een klacht over intimidatie.

Detry zou depressies overhouden aan deze werksituatie, maar omdat ze toch brood op de plank wil brengen zou ze haar baan niet willen opzeggen. Maar haar baas is het niet met haar geweeklaag eens. „Toen ik hier in 2011 kwam werken en dit dossier erfde, heb ik haar meteen uitgenodigd voor een gesprek. We hebben toen samen gekeken naar mogelijke oplossingen, maar het is allemaal nogal paradoxaal. Andere functies die we haar aanbieden wil ze niet en ze wil ook absoluut niet weg. Het is een lastige situatie", aldus Zuinen in het AD.

Vijandig

Volgens Zuinen heeft de medewerker zeker vijf of zes functies afgewezen. „Sinds haar afwijzing in 2000 staat ze heel vijandig tegenover het bedrijf. Ik denk dat het lichamelijk en mentaal ook wel iets met haar gedaan heeft.”

Hij hoopt dat Detry een nieuwe baan, die hij haar binnenkort wil aanbieden, wél accepteert. „Weigert ze dan nog, dan moeten we kijken of we er met behulp van advocaten uit kunnen komen. Dit hele mediacircus is ook niets. Ik hoop hier toch een keer klaar mee te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.