Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 7 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Einde discussie? Amsterdam lanceert nieuwe Pieten

De gemeente Amsterdam is helemaal klaar met de jaarlijkse Pietendiscussie en neemt nu maatregelen om het uiterlijk van Piet volledig te veranderen. De ongeveer vierhonderd Amsterdamse pieten krijgen een nieuw uiterlijk. Voor deze transformatie heeft de gemeente zes ontwerpen uitgekozen.

De kostuums zijn geïnspireerd op de kleurrijke klederdracht van Spaanse kooplieden in de zestiende eeuw. Naast het kostuum krijgen de Pieten een pruik met halflang golvend bruin haar. Ook worden ze voorzien van roetvegen. Dit meldt RTV Noord-Holland.

Het artikel gaat onder de foto verder. 

Einde discussie? ©ANP

Einde discussie

De gemeente laat weten dat het Sinterklaasfeest voor iedereen op een acceptabele wijze gevierd moet kunnen worden. Daarom is er gekozen voor een zo neutraal mogelijke Piet. De traditionele Zwarte Piet komt echter niet meer terug. Wat de gemeente betreft is de Zwarte Pieten Discussie met het invoeren van het nieuwe uiterlijk definitief voorbij.

De gemeente is erg zeker van zijn zaak en heeft de honderden kostuums gekocht. In voorgaande jaren werden deze altijd gehuurd.

Nationale intocht

Op 18 november is de nationale intocht van Sinterklaas in de Friese stad Dokkum. Wat er tijdens deze intocht met het uiterlijk van Piet gebeurt is nog niet bekend. De gemeente houdt zijn kaken stijf op elkaar en volgt de verhaallijn van het NTR: Sinterklaasjournaal.

De NTR is op haar beurt tevens terughoudend in de berichtgeving maar de omroep liet wel weten de bontgekleurde Pieten van vorig jaar niet meer te doen. Over het uiterlijk van dit jaar gaf NTR aan voor een bont gezelschap én ’50 tinten grijs’ te gaan. Vorig jaar waren de pieten voornamelijk nog zwart en bruin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.