Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 7 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

What Would Diplo Do?: de wereld van een superster-dj

James Van Der Beek speelt Diplo in Vicelands komische serie What Would Diplo Do?

Het begon allemaal met een online-commercial ter promotie van Diplo’s Mad Decent Block Party Tour. De jonge regisseur Brandon Dermer kwam op het idee om acteur James Van Der Beek, voormalig tieneridool uit 90’s-successerie Dawson’s Creek, te vragen om de de rol van Diplo te spelen. Van der Beek: „Ik had Brandon nog nooit ontmoet, maar zijn reel (een portfolio in filmvorm) was briljant. Diplo beschouwde ik als een soort genie sinds ik hem eens in een interview had horen praten over hoe hij muziek benadert en genres mixt. Dus ik zei ja.”

Clown

Het reclamefilmpje werd gemaakt, kreeg leuke reacties en Van der Beek ging door naar zijn volgende klus. Maar toen stond tv-zender Viceland op zijn stoep met de vraag of hij ervoor voelde om een serie over Diplo te maken, met opnieuw Dermer als regisseur. „Ik zei: dit is niets voor een serie, jongens. Dit was iets eenmaligs. Punt. ’s Avonds zette ik mijn koptelefoon op en luisterde ik naar Diplo. Toen drong het tot me door: ‘EDM Jesus… sucks at life’. ‘De waarheid door de ogen van een clown’. Het was natuurlijk wél een serie! Meteen begon ik met het uittekenen van Diplo’s wereld, ik bedacht de tone-of-voice en vloog naar New York om het te pitchen bij Spike Jonze, de creatieve directeur van Vice.”

Geen grip

Jonze zette het licht op groen en het resultaat is een bijzonder grappige, satirische serie getiteld What Would Diplo Do? die zaterdag voor het eerst door Viceland op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. De vijf afleveringen maken duidelijk dat een succesvolle artiest zijn nog niet betekent dat je ook goed bent in ‘het leven’. „Veel grote artiesten hebben volgens mij júist geen grip op de realiteit”, reageert Van Der Beek.

Grappig detail is dat die Diplo zelf een van de producenten van de reeks is. „Nadat in Amerika de eerste aflevering was uitgezonden appte ik hem wat hij ervan vond. ’Het werkt’, stuurde hij terug”, zegt Van Der Beek. „Ik ben er zelf ook heel blij mee. Het karakter dat we hebben neergezet is er een om van te houden. Bijna alles wat hij doet, doet hij met de juiste intenties. Hoe zijn acties vervolgens uitpakken moeten we dan maar even buiten beschouwing laten, haha. De echte Diplo is behoorlijk scherp en een harde werker. Om te maken wat we in ons hoofd hadden hebben we een paar kleine dingetjes veranderd. Diplo vergroot zichzelf uit en wij vergroten vervolgens Diplo nog eens wat uit, daar komt het op neer.”

Doodeng

Je kunt veel namaken, faken en ensceneren maar om een show voor 60.000 mensen geloofwaardig op het scherm te krijgen moet je eigenlijk bij een show met 60.000 mensen filmen. En dat is precies wat de makers van What Would Diplo Do? deden. „Het is onmogelijk om dat met figuranten voor elkaar te krijgen, dan heb je een gigantisch budget nodig en dat hadden we niet.” Van Der Beek trok dus dezelfde outfit aan als Diplo en verving hem tien minuten lang tijdens een grote, uitverkochte Amerikaanse stadionshow. Niemand had iets door. „Ik vond het doodeng”, zegt Van Der Beek. „Maar het materiaal dat het opleverde was fantastisch. Nog belangrijker was dat ik sinds die actie weet hoe het voelt om voor zo’n mensenmassa te staan. Ik realiseerde me dat een dj daar niet voor zichzelf staat. Het gaat honderd procent om de mensen, wat zij willen. Een goede dj leest het publiek en weet wat het publiek wil. Een héél goede dj weet zelfs wat het publiek niet eens weet dat het wil.”

What Would You Do? is sinds zaterdag te zien op Viceland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.