Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 30 nov 2017 / 16:30 uur

Demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum gaat door

Tegenstanders van Zwarte Piet mogen aanstaande zaterdag alsnog demonstreren in Dokkum. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, donderdag laten weten.

Manifestatie met muziek en toespraken

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag 18 november was het eigenlijk al de bedoeling dat de tegenstanders van Zwarte Piet in Dokkum gingen demonstreren. Maar op het laatste moment stelde de gemeente een demonstratieverbod in.

Nu mogen de tegenstanders dus alsnog demonstreren aanstaande zaterdag tussen 14:00 en 16:00 uur. Op het plein Acht Zaligheden aan de Strobossersteeg vindt volgens de gemeente een „statische manifestatie met muziek, toespraken en het voorlezen van gedichten” plaats.

De Stichting Nederland Wordt Beter heeft de manifestatie aangevraagd bij de gemeente Dongeradeel. De stichting richt zich naar eigen zeggen op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Met de manifestatie wil ze opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.

Blokkade op de snelweg

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum op 18 november ging het mis tussen tegenstanders en voorstander van Zwarte Piet. De tegenstanders zouden toen al demonstreren, maar werden op de snelweg A7 bij Joure tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de burgemeester van Dokkum werd een demonstratieverbod ingezet omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten. Of dat de voor- of tegenstanders van Zwarte Piet waren liet ze in het midden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum gaat door
Sluiten