Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Chaos compleet bij D66 Rotterdam na wippen raadslid

De chaos binnen D66 Rotterdam is compleet. Donderdag stuurde raadslid Jos Verveen van D66 zijn collega’s in de fractie een brief waarin hij zegt dat zij zich van D66 hebben afgesplitst. Ook eist hij de sleutels van de fractiekamer op. Reden is dat de vijf leden die hem uit de fractie willen werken dit niet met hem overlegd hebben tijdens een fractievergadering. Terwijl in het reglement van de fractie staat dat bij uitzetting van een fractielid dit in een vergadering van de gehele fractie besproken moet worden. Tijdens die vergadering moet het uit te zetten fractielid zijn zegje kunnen doen. Daarna moet de fractie een vergadering met het afdelingsbestuur beleggen waarvan twee derde van de aanwezigen moet instemmen met het wegsturen van het fractielid. Dit is niet gebeurd. Dat bevestigt voorzitter van de afdeling Rotterdam van D66, Anne van Veenstra. Het bestuur heeft zich volgens haar niet uitgesproken over het besluit van de vijf D66-leden om de samenwerking met Verveen op te zeggen.

Jasje

Onduidelijk is hoe de vijf leden tot hun besluit gekomen zijn. Daar doen ze namelijk geen mededelingen over. Op de Facebookpagina van D66 Rotterdam spuien D66 leden hun ongenoegen over de handelwijze van fractievoorzitter Samuel Schampers die hen daarover weigert uitleg te geven. Hij wil dat alleen doen tijdens een borrel van de partij. Dan moeten leden hem aan zijn „jasje trekken”.

Onze gemeenteraadsfractie heeft vandaag het moeilijke besluit genomen de samenwerking met raadslid Jos Verveen te beëindigen. Op de website is een verklaring geplaatst.

Gepostet von D66 Rotterdam am Freitag, 24. November 2017

Van diezelfde vijf leden die Verveen zonder het interne reglement te volgen willen uitzetten, hebben er drie een electoraal belang. De eerste is Robin de Roon, die op nummer 6 op de lijst voor de raadsverkiezingen van 2018 staat. Op dit moment telt de fractie zes zetels. Als dat bij de volgende verkiezingen weer zo is, en Verveen, die op 12 staat, komt in de raad met voorkeursstemmen, is De Roon de eerste die eruit vliegt.

Concurrent

Daarnaast maakte Gerda Eeuwijk die op nummer 15 gezet is door de leden van D66 kenbaar campagne te gaan voeren om met voorkeursstemmen gekozen te worden. Ook voor haar geldt dat een concurrent minder mooi meegenomen is. Raadslid Stefan Kroon wilde ook terugkomen, maar staat op nummer 16.

De Roon werd eerder in het AD op de vingers getikt door lijsttrekker Said Kasmi vanwege zijn methode om stemmen van de leden te werven zodat ze hem hoog op de D66-lijst zouden plaatsen. In een bericht dat circuleert onder D66’ers dat in handen van het AD belandde, vraagt hij namelijk sympathisanten op hem te stemmen en verder alleen te stemmen op onverkiesbare leden zoals lijstduwer wethouder Visser. Zo wilde hij concurrenten punten onthouden waardoor deze lager op de lijst komen en hijzelf hoger. In zijn campagne noemde De Roon zichzelf overigens „een teamplayer”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Chaos compleet bij D66 Rotterdam na wippen raadslid
Sluiten