Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 7 nov 2017 / 13:14 uur

De situatie in Saudi-Arabië samengevat in 7 feiten

1. Grote schoonmaak

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is met een gigantische schoonmaak bezig in zijn land. Mohammed is met zijn 32-jaar maar liefst vijftig jaar jonger dan de huidige koning Salman. ‘Millennial’ Mohammed heeft grootse en vooruitstrevende plannen met zijn land. Zo wil hij in een sneltreinvaart moderniseren en af van het wahabisme, de zeer strikte interpretatie van de islam. Bovendien is hij het gezicht van ‘Saudi Vision 2030’, een plan om Saudi-Arabië binnen dertien jaar veel minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten.

2. Vrouwen achter het stuur

De eerste hervorming zorgde ervoor dat vrouwen binnenkort hun rijbewijs mogen halen, zodat ze kunnen autorijden. Saudi-Arabië was het enige land in de wereld waar vrouwen niet achter het stuur mochten kruipen. Tegelijkertijd mogen vrouwen nu ook naar voetbalwedstrijden en is het de bedoeling dat meer vrouwen aan het werk gaan. Op dit moment werkt slechts 22 procent van de vrouwen in Saudi-Arabië. Deze maatregelen zijn populair bij jongeren en meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 30 jaar. Bovendien leiden de hervormingen af van de oorlog met Jemen, die ook door de kroonprins wordt gevoerd, want hij is ook minister van defensie.

3. Ritz Carlton als gevangenis

Afgelopen weekeinde verraste kroonprins Mohammed met een enorme arrestatiegolf, dit zogenaamd in verband met een anti-corruptie actie. En de arrestanten waren niet de minste inwoners van het land. Elf prinsen, vier ministers en tientallen vooraanstaande zakenmensen werden vastgezet. Dit gebeurde uiteraard niet in een gevangenis, de arrestanten moesten plaatsnemen in het superluxe Ritz Carlton hotel in hoofdstad Riyad. Dat hotel was even daarvoor op last van de kroonprins leeggemaakt en volgeboekt voor de komende weken.

4. Helikoptercrash

Bij een helikoptercrash kwam dit weekeinde prins Mansour bin Muqrin om het leven, samen met enkele hoge overheidsofficials. Of het met de ‘zuiveringen’ van kroonprins Mohammed te maken heeft, blijft onduidelijk, maar toevallig is het wel. Bin Murqin was voor zaken op weg naar de plaats Al-Birk. Hij was 43 jaar en adviseur van kroonprins Mohammed. Tevens was hij zoon van voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef.

5. Alwaleed bin Talal

Eén van de arrestanten die momenteel niet op water en brood, maar op Dom Perignon en kaviaar zit in het Ritz Carlton hotel is niemand minder dan prins Alwaleed bin Talal. De prins lijkt niet alleen sprekend op voormalig Duits voetballer Rudi Völler, maar is met zijn vermogen van 16,5 miljard euro ook één van de rijkste mensen op aarde. Zijn aanhouding blijkt voorlopig een uiterst duur grapje, want in twee dagen werden zijn bedrijven in totaal maar liefst 1,1 miljard euro minder waard na de arrestatie.

6. 500 miljard

De plannen van kroonprins Mohammed zijn zo gigantisch dat het nauwelijks voor te stellen is. Zo gaat Saudi-Arabië bij de Rode Zee een vakantieoord uit de woestijngrond stampen van ongekende grootte. Tussen Umluj en Al Wajh worden 50 eilandjes aangelegd. Een ander megaproject is mogelijk nog krankzinniger. Aan de kust bij de Rode Zee wordt een stad gebouwd met een oppervlakte van België. Voor dit megaproject genaamd ‘NEOM’ is maar liefst 500 miljard dollar (430 miljard euro) uitgetrokken.

7. Duurste vakantie ooit

Terwijl zijn zoon het afgelopen jaar druk bezig is geweest het land te hervormen, kijkt koning Salman het allemaal van een afstandje aan. Kroonprins Mohammed heeft voor het komende jaar zware bezuinigingen aangekondigd om de staatsuitgaven terug te dringen. Die bezuinigingen gelden uiteraard niet voor koning Salman. Die vierde afgelopen zomer nog de duurste vakantie ooit. In een maandje Marokko, toch niet het duurste land op aarde, gooide Salman zo’n 90 miljoen euro over de balk. De koning arriveerde op 24 juli met een entourage van duizend man en zorgde binnen een maand voor 1,5 procent van het totaalbedrag dat de toeristenindustrie opleverde in 2017 in Marokko.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De situatie in Saudi-Arabië samengevat in 7 feiten
Sluiten