Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 6 nov 2017 / 16:00 uur

‘De drugscriminaliteit wordt harder’

Het lijkt in Zuid-Nederland keer op keer weer raak te zijn. Vrijdag kwamen twee mannen in Kaatsheuvel om door inademing van giftige dampen in een drugslab. En in Venlo mag de politie voortaan preventief fouilleren op wapenbezit, door de vele schietpartijen in de stad het afgelopen jaar. Die schietpartijen hebben volgens de gemeente wat te maken met drugshandel.

Situatie Blerick van totaal andere orde

Woensdag werd de wijk Blerick in Venlo opgeschrikt door de zoveelste schietpartij. Dit keer met fatale afloop. „Een wijk heeft altijd wel wat problemen. Maar de situatie nu in Blerick is van totaal andere orde en komt vanuit het niets op”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Venlo. „We hebben dit soort heftige criminaliteit vrijwel niet eerder meegemaakt.”

In de wijk vonden het afgelopen jaar vier schietincidenten plaats, waarvan twee met fatale afloop. „De incidenten hebben geen verbanden met elkaar, maar hebben wel wat te maken met drugshandel.” De woordvoerder legt uit dat ze eerder ongewenste situaties hebben gehad, maar die waren beter beheersbaar. „In de jaren 90 waren er veel drugspanden te vinden in het centrum. Die zijn opgeruimd met grote inspanning.”

Grensregio’s hebben eigen karakter

Volgens de woordvoerder hebben grensregio’s als Venlo altijd al een eigen karakter. „Vroeger werd er gesmokkeld met boter en koffie. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk ook met illegale producten en diensten.” Maar de drugscriminaliteit neemt wel een andere vorm aan. „Het is harder geworden.”

Drugslabs

Het is niet alleen drugshandel die plaatsvindt in de zuidelijke provincies. Ook worden er veel drugslabs ontdekt. „We vinden ze zowel in Brabant als in Limburg. Een echte eenduidige verklaring daarvoor hebben we niet”, legt Toine Spapens uit, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Tilburg. „Er zijn altijd contacten geweest tussen Brabantse en Amsterdamse criminelen: de eerste XTC-laboranten die pillen van goede kwaliteit wisten te maken zaten in Amsterdam en omgeving. Zij hebben het kunstje ook geleerd aan Brabanders.”

De laatste jaren lijken de drughandelaren zich te concentreren in Tilburg en Midden-Brabant. „Maar ook in West-Brabant en Limburg zitten veel groepen die zich bezighouden met amfetamine”, vertelt Spapens. De drugslabs vestigen zich vooral op het platteland. „Tegenwoordig wordt ook volop in de stad geproduceerd in woonhuizen of schuurtjes. Hoe dat komt zou ik niet kunnen zeggen.” De drugshandelaren komen zowel uit de stad als het platteland.

Drugsafval

Door de drugslabs hebben de zuidelijke provincies te maken met dumpafval van drugs. Noord-Brabant is koploper in dumplocaties van drugs. Met 101 dumplocaties lagen meer dan de helft van alle geregistreerde dumplocaties in Noord-Brabant. Op de tweede plek staat Limburg. In 2016 lagen daar 38 dumplocaties. De provincie Noord-Brabant geeft aan oren en ogen nodig te hebben in uitgestrekte gebieden om criminele activiteiten op te sporen en te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘De drugscriminaliteit wordt harder’
Sluiten