Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Basisschoolleraren plannen opnieuw een staking in

Basisschoolleraren zijn nog steeds niet tevreden en houden voet bij stuk. Met de 720 miljoen euro die de nieuwe regering tot dusver in het vooruitzicht heeft gesteld, gaan ze niet akkoord. Als onderwijsminister Arie Slob niet met extra miljoenen komt, plannen ze 12 december als nieuwe stakingsdag in. Actiegroep ‘PO in actie’ heeft dit vrijdag aangekondigd.

1,4 miljard euro per jaar

De actievoerders blijven erbij dat het basisonderwijs er 1,4 miljard euro per jaar bij moet krijgen. Aanstaande dinsdag gaan ze in gesprek met minister Arie Slob, waarna hij tot 5 december heeft om het bedrag toe te kennen. Blijft het resultaat uit, dan gaan op 12 december de basisscholen in het hele land op slot.

Ze zijn van plan om net zo lang door te gaan, totdat ze hun zin krijgen. „In 2018 gaan we iedere maand in een andere provincie actievoeren. Dat kan ook staken betekenen", vertelt de woordvoerder van ‘PO in actie’.

De leraren eisen 900 miljoen euro per jaar extra om de salarissen op het niveau te tillen van dat van de collega’s in het middelbaar onderwijs en 500 miljoen voor verlichting van de werkdruk. Het kabinet wil deze laatste eis honoreren, maar pas aan het einde van deze regeerperiode uitgeven. Dit gaat volgens de sector veel te langzaam. Wat betreft de salarissen wil het kabinet niet verder gaan dan 270 miljoen euro erbij.

Eerdere staking in Den Haag

Begin oktober hebben de leraren ook al een landelijke stakingsdag gehouden. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.