Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Afsluitdijk versierd met lichtgevende kunstwerken

Niet een museum maar de Afsluitdijk is vanaf donderdagavond het decor van het nieuwe lichtkunstproject ’Icoon Afsluitdijk’. Automobilisten krijgen lichtgevende kunstwerken te zien die staan opgesteld langs de 32 kilometer lange dijk.

Icoon Afsluitdijk bestaat uit tijdelijke en permanente kunstwerken die gemaakt zijn door ontwerper Daan Roosegaarde. Het kunstproject valt samen met de grote renovatie van de Afsluitdijk.

Het blijvende kunstwerk op de dijk heet Lichtpoort en bestaat uit zestig monumentale heftorens uit 1932. „Ik heb gekeken hoe ik kon benadrukken wat er al was”, zegt Roosegaarde tegen NOS.

De torens zijn gerestaureerd en voorzien van een reflecterende laag. Wanneer automobilisten na zonsondergang met de auto door de poorten rijden, brengen zij de torens dus tot leven met hun koplampen. Roosegaarde haalde zijn inspiratie uit vleugels van vlinders.

Windvogel

Andere kunstwerken, zoals de Windvogel, zijn tijdelijk. De Windvogel is een eerbetoon aan de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde probeert die droom tot leven te brengen.

Het idee is eenvoudig: er wordt stoom opgewekt met een vlieger die met een kabel aan de grond vastzit. De wind brengt het kunstwerk in beweging en op die manier wordt er 20 tot 100 kilowatt stroom opgewekt. Dat is genoeg stroom om de kabels op te laten lichten en ook om tweehonderd huishoudens van stroom te voorzien. De lichtgevende lijnen worden door Roosegaarde omschreven als ‘ technopoëzie.

Lichtgevende algen

De kunstwerken op de Afsluitdijk zijn er niet alleen voor automobilisten. Voor wandelaars bedacht Roosegaarde ‘Glowing Nature’. In een van de historische kazematten zit een kunstwerk met lichtgevende algen verwerkt, die oplichten wanneer je er overheen loopt.

De ontwerper denkt dat automobilisten snel gewend zullen zijn aan de kunstwerken op de dijk. Al adviseert hij hen wel in het begin wat langzamer te rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.