Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 13 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

60.000 extremisten demonstreren voor ‘wit Europa’

Tienduizenden demonstranten zijn zaterdag op de Poolse onafhankelijkheidsdag in Warschau de straat opgegaan om te pleiten voor een wit Europa. De rechts-extremisten droegen spandoeken met nationalistische teksten als ‘Europa moet wit zijn’ en ‘Bid voor een islamitische Holocaust’. De mars wordt elk jaar gehouden op 11 november om te vieren dat Polen in 1918 onafhankelijk werd, maar de laatste jaren heeft de mars een extremistischer karakter gekregen.

Wie hebben deelgenomen aan de demonstraties?

De demonstratie werd georganiseerd door een aantal extreemrechtse groepen, waaronder het National Radical Camp. De groep heeft eerder geprotesteerd tegen moslimimmigratie, homorechten en de Europese Unie. Volgens de Poolse politie liepen er zo’n 60.000 mensen mee, getooid met rode fakkels en rood-witte vlaggen. Het merendeel kwam uit Polen, maar ook neonazi’s uit omringende landen als Hongarije en Slowakije waren naar Warschau gekomen om mee te lopen. Het aantal extreemrechste activisten dat meeloopt, stijgt de afgelopen jaren steeds verder. De demonstratie in Warschau fungeert als een magneet voor extreemrechste groepen over de hele wereld, schrijft The Guardian.

Nationalisme aanwakkeren

Hoewel de steun voor de radicale groeperingen klein is, beweren critici dat de regerend katholiek-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) het nationalisme aanwakkert en een atmosfeer van intolerantie en vreemdelingenhaat aanmoedigt, zo schrijft CNN.

Veel van de deelnemers waren jonge, witte mannen, maar ook families en oudere Polen namen deel aan de demonstratie. Er was veel vlagvertoon en betogers staken massaal fakkels en rookbommen af. Sommige deelnemers droegen spandoeken bij zich, waarop leuzen stonden zoals ‘Wit Europa van broederlanden’, ‘Bid voor een islamitische Holocaust’ en fascistische symbolen uit de jaren 30.

‘We want god’

Ook liepen er demonstranten rond met de slogan ‘Wij willen God’. De sprekers willen zich verzetten tegen de liberalen en willen de christelijke waarden verdedigen.

Is er echt sprake van een opmars van extremisten?

De demonstratie in Warschau werd afgelopen weekend veelbesproken op social media, maar critici zetten vraagtekens of er daadwerkelijk een toename is van het aantal demonstranten. TVP, de Poolse publieke televisiezender die de regeringsstandpunten volgt, omschreef het evenement als ‘een grote mars van patriotten’ en stelde dat de betoging vooral gewone Polen trok die hun liefde voor hun land wilden uitdrukken.

De Poolse minister van binnenlandse zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een ‘prachtig gezicht’. De Poolse regeringspartij Wet en Gerechtigheid (PiS), waartoe Blaszczak behoort, staat voor sterk nationalistische en conservatief-religieus beleid. Blaszczak: „We zijn trots dat zoveel Polen ervoor hebben gekozen deel te nemen aan een viering die is verbonden aan de Dag van Onafhankelijkheid.”

De Poolse president Andrzej Duda legde op het centrale plein in Warschau een krans neer bij het graf van een anonieme soldaat, en herinnerde de aanwezigen eraan welke prijs er is betaald voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Tegenbetoging

Linkse demonstranten hielden zaterdag een veel kleinere tegenbetoging. Enkele vrouwen droegen spandoeken met antifascistische slogans als ‘Stop Fascisme’. Zij konden schoppen en klappen incasseren van de extreemrechtse activisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
60.000 extremisten demonstreren voor ‘wit Europa’
Sluiten