Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 12 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Zelfverdediging voor vrouwen: een noodzaak?

Met de verdwijning van Anne Faber spookt er bij veel vrouwen de vraag door het hoofd: ‘kan ik avonds of ’s nachts nog veilig over straat?’

Onlangs wist een vrouw uit Breda nog van een aanrander af te komen door hem in zijn kruis te trappen en zijn hand tot aan bloeden toe kapot te bijten. De vrouw waarschuwde andere vrouwen om niet, zoals zij deed, ’s ochtends vroeg te gaan hardlopen. Door dit soort gebeurtenissen herkennen vooral veel vrouwen een gevoel van angst als ze in het donker over straat lopen.

1 op de 8 vrouwen ooit verkracht

Maar hoe vaak gebeurt het nou echt dat iemand verkracht of aangerand wordt? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 meer dan 2200 mensen aangerand. Althans, dat zijn de mensen die het hebben gemeld. Ruim 1500 mensen zouden in 2016 zijn verkracht.

Het Centrum voor Seksueel Geweld heeft het over iets andere cijfers. In het Jaarverslag van 2016 hebben ze de gegevens verzameld van hun 15 locaties in Nederland. Daaruit blijkt dat 1 op de 8 vrouwen ooit verkracht is. Jaarlijks worden honderdduizend mensen slachtoffer van seksueel geweld, waarvan 90 procent vrouw. En tussen de 12 en 24 jaar is het risico op verkrachting vier keer zo groot.

Lesje zelfverdediging

Het lijkt alsof een lesje zelfverdediging voor vrouwen geen kwaad kan. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om jezelf nog uit een bepaalde situatie te halen, maar zelfverzekerd over straat kunnen lopen is wel fijn. Theresa Wever is instructeur in Krav Maga bij Inside Defence en volgens haar is het de perfecte zelfverdedigingsmethode voor dit soort situaties.

Krav Maga is een zelfverdedigingsmethode die is ontstaan in het Israëlische leger. Of je nou een man of vrouw bent, jong of oud, iedereen kan de methode leren. Theresa geeft op haar school speciale lessen aan vrouwen. „Vrouwen worden met ander soort aanvallen geconfronteerd dan mannen. Een man grijpt een andere man bijvoorbeeld niet snel bij z’n keel.”

Vrouwen maken bij Krav Maga gebruik van hun snelheid. (Foto: Theresa Wever)

Goed om je heen kijken

Volgens Theresa denken veel mensen niet goed na over geweld en zijn ze daarom snel bang. „Veel vrouwen weten niet waar ze nou precies bang voor zijn of wat ze eng vinden.” Theresa leert de vrouwen onder andere wat voor houding ze aan moeten nemen: „Op straat kijken mensen veel meer naar hun telefoon dan om zich heen. Wij leren de vrouwen om niet afgeleid te raken en te letten op waar ze naar toe lopen.”

Daarnaast zijn de vrouwen bezig met wat gevaarlijke gebieden zijn. „Een aanranding of verkrachting kan eigenlijk overal gebeuren. Maar let vooral goed op in de gebieden waar je onbekend bent of waar het slecht verlicht is.”

Schoppen in het kruis

Dat is alleen nog het mentale gedeelte. De vrouwen worden ook fysiek getraind. „Daarbij hebben we vooral veel aandacht voor de snelheid van de vrouw. Mannen zijn vaak krachtiger, maar vrouwen zijn juist sneller. Waar we veel op trainen, is het schoppen in het kruis van de man.” Theresa wil de vrouwen zich er ook bewust van maken wat ze wel en niet kunnen. Vaak hebben ze niet door dat ze veel meer kunnen dan ze denken. „Opgeven is geen optie en dat leer je te voelen bij Krav Maga.”

Over het idee of vrouwen ’s avonds niet alleen op straat kunnen lopen, valt te twisten vindt Theresa. „Als je het idee hebt dat je de rest van je leven de deur niet uit kunt, is dat ook niet goed. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt en neem daar de juiste maatregelen voor. Probeer je intuïtie te volgen, die is er om je veilig te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.