Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Wat moet Frankrijk met baby’tje Jihad?

Is het acceptabel om je kind ‘Jihad’ te noemen in een land dat de afgelopen jaren regelmatig het slachtoffer was van aan de Islam gerelateerde aanslagen? Een officier van justitie in Frankrijk moet zich over deze vraag buigen nadat een Frans koppel uit Toulouse deze naam volgens de BBC voor hun zoon uitzocht.

De Franse wet legt ouders sinds 1993 geen restricties meer op wat betreft kindernamen. De enige voorwaarden voor een naam is dat deze belangen van het kind niet in de weg staat en familieleden niet vijandig tegenover de naam staan.

Of de officier werkelijk gaat ingrijpen, is dus moeilijk te zeggen. Hij of zij kan alleen besluiten dat de naam tegen de wet is omdat de naam de belangen van het kind mogelijk in de weg zal staan. ‘Jihad’ betekent in het Arabisch immers ‘inspanning’ of ‘strijd’ en niet specifiek ‘heilige oorlog’

Melding gemaakt

Het jongetje uit Toulouse dat ‘Jihad’ heet, werd op 2 augustus geboren. Toen de ouders het jongetje aangaven bij het gemeentehuis, besloten medewerkers de ongewone naam te melden bij de officier van justitie. Het is niet duidelijk wanneer deze zich precies over de zaak gaat buigen.

Wel lopen er volgens de BBC meer kinderen met de naam ‘Jihad’ rond, maar het is niet duidelijk of zij de naam kregen voor de reeks aanslagen waarmee Frankrijk in recente jaren mee te maken kreeg.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een Franse officier van justitie zich over dergelijke zaak moet buigen. Zo verbood een rechter in 2015 twee Franse stellen hun kinderen Nutella en Fraise (aardbei) te noemen.

De naam ‘Jihad’ ligt extra gevoelig omdat een Franse moeder haar 3-jarige zoontje met die naam in 2013 naar school stuurde met een trui waarop ‘Ik ben een bom’ geschreven stond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.