Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 okt 2017 / 15:31 uur

Verwaarloosde dieren bij opleiding dierverzorging

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft drie zieke konijnen en een kip aangetroffen op een school die lesgeeft in dierverzorging. De school zei geen geld te hebben om naar de dierenarts te gaan. „Ik ben hier erg van geschrokken”, zegt de LID-inspecteur. „Je verwacht dat ze bij zo’n opleiding het goede voorbeeld geven.”

Tumor en traanogen

Na een melding bij het Landelijk Meldpunt 144 stuitte de inspecteur afgelopen zomer op de zieke en slecht verzorgde dieren. Bij binnenkomst zagen de dieren in het klaslokaal er goed verzorgd uit, maar op een andere plek in de school verbleven nog meer dieren waarvan er drie niet in orde waren. „Een konijn had een ontstoken oog, een ander had een grote bult in de buik, een tumor volgens de verzorger, en de derde had last van jaarlijks terugkerende traanogen”, laat de Dierenbescherming weten. „Geen van de drie konijnen waren door een dierenarts gezien.”

Konijn en kip laten inslapen

Overheidsinstantie RVO heeft de school opdracht gegeven om met de konijnen naar een dierenarts te gaan en het behandelplan van de dierenarts op te volgen. Anders zou de dienst dit zelf doen en de school voor de kosten laten opdraaien. De school ging daarop met de drie konijnen én een kip naar de dierenarts. Een konijn had inderdaad een tumor en was niet meer te redden. „Bij de kip waren de poten aan het afsterven waardoor de kip niet meer kon lopen. Ook dit dier moest geëuthanaseerd worden.”

Opnieuw verzorging niet op orde

Voor de andere twee konijnen werd een behandelplan opgesteld. Onlangs controleerde de LID hoe het met ze ging. „De behandeling was, na wat tegensputteren vanwege de zomervakantie, goed uitgevoerd en het gaat goed met de konijnen.” Helaas bleek de dierverzorging in de school toch niet helemaal op orde. Er zaten konijnen zonder drinkwater, waarvoor een nieuwe bestuursrechtelijke maatregel is opgelegd. Daarnaast is er proces-verbaal tegen de school opgemaakt. DE LID houdt het in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verwaarloosde dieren bij opleiding dierverzorging
Sluiten