Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 okt 2017 / 17:30 uur

Vrouw en nieuwkomer worden vicepremier

Nu de formatie bijna voltooid is, druppelen er een voor een namen van politici binnen die een ministerspost gaan vervullen in het nieuwe kabinet. Carola Schouten (ChristenUnie) wordt een van de drie vicepremiers. Dat maakte het AD dinsdagavond bekend. Daarnaast bracht RTL-Nieuws naar buiten dat de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) Minister voor Ouderenzorg wordt. Dinsdagmiddag liet De Telegraaf al weten dat Ank Bijleveld (CDA) Minister van Defensie wordt in Rutte III.

Vrouwelijke vicepremier

Carola Schouten (CU) wordt de eerste vrouwelijke vicepremier in vijftien jaar. Het 40-jarige Kamerlid zit sinds 2011 in de Tweede Kamer en geldt als een groot politiek talent. Ze zat ook namens haar partij aan de onderhandelingstafel tijdens de formatie. Het is nog niet bekendgemaakt met welke ministerspost die vicepremierschap gepaard gaat.

De laatste vrouwelijke vicepremiers waren Els Borst van D66 en Annemarie Jorritsma namens de PvdA in het kabinet Kok II. Deze paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 regeerde van 1998 tot 2002.

Het artikel gaat onder de foto verder. 

Wethouder de Jonge (CDA) bij een lancering ©ANP

Van wethouder naar minister

De naam van Hugo de Jonge als minister voor Ouderenzorg komt onverwacht. Dit is een nieuwe ministerspost die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De 40-jarige De Jonge is op dit moment nog wethouder in Rotterdam en heeft geen ervaring in de Tweede Kamer – los van wat assistentschappen tijdens de periode toen Jan-Peter Balkenende premier was.

CDA-leider Sybrand Buma heeft hem ook gevraagd om vicepremier te worden.

Het artikel gaat onder de foto verder. 

Ank Bijleveld tijdens de stormachtige formatie ©ANP

Oude bekenden

De naam van Ank Bijleveld als minister van Defensie komt voor velen niet uit de lucht vallen. De huidige Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel heeft een imposant CV. Zo was zij eerder staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet Balkenende IV. Verder is ze burgemeester geweest van de gemeente Hof van Twente. In 1989 was de nu 55-jarige Bijleveld het jongste Kamerlid ooit.

Defensie staat bekend als een pittige portefeuille die alleen geschikt is voor zeer bekwame bestuurders met veel ervaring.

Eerder werd al bekendgemaakt dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw en nieuwkomer worden vicepremier
Sluiten