Metro
Metro Nieuws 30 okt 2017 / 12:19 uur

Verdachten verijdelde aanslag Thalys opgepakt

De Belgische politie heeft arrestaties verricht in verband met de verijdelde terroristische aanslag op de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs in augustus 2015. Bij doorzoekingen in Brussel en in twee gevangenissen in Wallonië zijn vier personen aangehouden.

Onderdak

Volgens de Vlaamse media is een van de opgepakte mannen Youssef S. Hij zou in zijn huis in Laken onderdak hebben geboden aan de 25-jarige Thalys-terrorist Ayoub el-Khazzani.

Ayoub el-Khazzani wordt vastgehouden op een Frans station.

Ayoub stapte op 21 augustus zwaarbewapend op station Brussel-Zuid aan boord van de trein uit Amsterdam en verschool zich in het toilet. Net voorbij de Franse grens kwam hij er met de wapens uit maar werd direct door drie alerte Amerikaanse passagiers overmeesterd. Hij werd in Arras aan de Franse politie overgedragen.

Brein

Ook zou S. in de zomer vóór de aanslagen in Parijs eind november 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud hebben gehuisvest. Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij werd vijf dagen na die aanslagen na een klopjacht in een Parijse voorstad door de politie doodgeschoten.

Bij de huiszoekingen in België zijn geen explosieven of wapens gevonden, aldus het Openbaar Ministerie. De onderzoeksrechter moet nog beslissen of ze verder aangehouden blijven.

Film

Van de mislukte aanslag in de Thalys heeft de Amerikaanse regisseur Clint Eastwood de film ’15:17 To Paris’ gemaakt. Die draait vanaf 8 februari in de Nederlandse bioscopen. De ‘Thalys-helden’ zijn zowel in Frankrijk als in de VS onderscheiden.

De 'Thalys-helden'

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachten verijdelde aanslag Thalys opgepakt
Sluiten