Metro
Metro Nieuws 17 okt 2017 / 21:04 uur

Trump minder rijk: flink gezakt op Forbes-lijst

De Amerikaanse president Donald Trump staat er financieel minder goed voor dan voorheen. Hij is 92 plekken gezakt op de Forbes-lijst van rijkste mensen in Amerika. Zijn fortuin is gekrompen door dalende vastgoedprijzen, zijn presidentiële campagne en een rechtszaak rondom de Trump University.

Sierde Trump vorig jaar nog op de 156e plek van de lijst, dit jaar moet het hij het doen met plek 248. Volgens Forbes slonk het vermogen van de voormalige vastgoedmagnaat afgelopen jaar met 600 miljoen dollar, wat betekent dat hij ‘nog maar’ 3,1 miljard dollar over heeft.

Vastgoed, rechtszaak en campagne

Forbes houdt het vermogen van Trump al sinds jaar en dag in de gaten. Volgens het mediabedrijf is zijn fortuin met 400 miljoen geslonken door de New Yorkse vastgoedmarkt: Trump’s kantoren, hotels en woningen in Manhattan zouden in waarde zijn gedaald. Net als zijn golfresorts in Miami, Ierland en Schotland.

De rechtszaak rondom Trump University kostte de huidige president 25 miljoen dollar. Hij werd door studenten die de vastgoedopleiding volgden aangeklaagd omdat de studie officieel niet bleek te bestaan. Trump ontkent tot op de dag van vandaag ooit iets met de universiteit te maken te hebben gehad.

Ook de lange campagne naar zijn presidentschap was een aanslag op zijn bankrekening: daaraan hing naar schatting een prijskaartje van 66 miljoen dollar. Hier komt nog bij dat Trump in januari, toen hij werd ingehuldigd als president, afstand moest doen van zijn vierhonderd eigen bedrijven.

Ondanks al deze financiële ‘tegenslagen’ behoort Trump nog steeds tot de vierhonderd rijkste Amerikanen.

Andere rijkaards

Bovenaan de Forbes-lijst staat Bill Gates met een vermogen van 89 miljard dollar, de ondernemer en oprichter van Microsoft is al 24 jaar lang de rijkste Amerikaan. Op nummer twee staat Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.

Mark Zuckerberg van Facebook zag zijn fortuin het hardst groeien: hij mocht 15,5 miljard bijschrijven dit jaar – daarmee staat hij net als vorig jaar op de vierde plek.

Reageer op artikel:
Trump minder rijk: flink gezakt op Forbes-lijst
Sluiten