Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 okt 2017

Studente invalide na inhaleren 360 lachgaspatronen

Een Australische studente die geen genoeg kon krijgen van lachgasballonnen heeft hiervoor een hoge prijs betaald. De twintiger gebruikte in een week tijd 360 lachgascapsules. Deze enorme hoeveelheid verdovende middelen heeft haar ruggenmerg beschadigd.

Ze zit nu in een revalidatietraject waarin ze opnieuw moet leren lopen, volgens de behandeld artsen is het nog maar de vraag of ze ooit volledig zal herstellen. Dit bizarre verhaal werd naar buiten gebracht door NBC Australië.

Artikel gaat onder de afbeelding verder.

Horecaspuitbussen

Onschuldig tripje of gevaarlijke drugs?

Over de schadelijke gevolgen van lachgas op lange termijn is weinig informatie bekend. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van een kort zuurstoftekort in de hersenen van jonge personen. Volgens een rapport van het Trimbosinstituut zitten bij incidenteel gebruik de risico’s vooral in het feit dat mensen zichzelf kunnen verwonden tijdens de roes. Ook het rechtstreeks inhalleren vanuit de spuitbus is gevaarlijk, dit kan bevriezing van de longen veroorzaken. Extreem gebruik – zoals in het geval van de Australische studente – heeft wel negatieve neurologische gevolgen. Dit soort gevallen zijn volgens het Trimbos echter zeer zeldzaam.

Trimbos ziet wel een toename in het gebruik van lachgas onder jongeren en maakt zich hier zorgen over. Uit de Lachgas-factsheet van december 2016 blijkt dat 8 procent van de 12 t/m 16 jarigen wel eens een ballonnetje geprobeerd heeft, 2 procent gaf aan dit in de afgelopen maand gedaan te hebben. Naarmate jongeren ouder worden, gebruiken ze het spul vaker. Zo heeft 20% van de 18-jarigen in de afgelopen maand nog lachgas gebruikt. Uit het rapport blijkt verder dat lachgasverslaving nagenoeg niet voorkomt en dat de meeste gebruikers het middel incidenteel inhaleren.

Artikel gaat onder de afbeelding verder.

Lege patronen achtergelaten door gebruikers ©ANP

Overal verkrijgbaar

Lachgas is in Nederland gewoon bij de Blokker of de groothandel te halen. Distikstofmonoxide (N2O) – de scheikundige naam van lachgas – heeft vele toepassingen. Zo werd lachgas vroeger gebruikt als narcosemiddel bij de tandarts en bij operaties. In de gastronomie wordt het gas als conserveermiddel gebruikt voor zelfgemaakte slagroom, door een lachgascapsule toe te voegen aan de slagroom in een speciale spuitbus blijft deze veel langer houdbaar.

Niet alleen aspirant-deelnemers van Heel Holland Bakt zijn geïnteresseerd in de patronen. Door een ballon aan de spuitbus te bevestigen is de lachgas te inhaleren. Hierdoor ervaart de gebruiker een korte roes van 1 tot 5 minuten. Ook in Nederland gebruiken veel jongeren lachgas voor recreatieve doeleinden.

Het gebruik van lachgas gaat terug tot in de 17e eeuw, Britse royals organiseerden toen al speciale tripfeestjes. In de 19e eeuw maakte ook het gewone volk kennis met het narcoticum. Op kermissen werden massaal ballonnen aangeboden voor een kort achtbaanritje door het brein. De term ‘lachgas’ is afkomstig van de toeschouwers van deze gebruikers omdat de personen onder invloed voor grote hilariteit zorgden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studente invalide na inhaleren 360 lachgaspatronen
Sluiten