Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 27 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Trossen bijna los bij School at Sea!

Een paar uur aan boord van School at Sea waar het enthousiasme van de leerlingen en crew af spat en je wil gewoon mee die oceaan oversteken!

In de mast

Behendig de mast in

De ‘bootschappen’ zijn net geleverd en alle flesjes water, stukken kaas, een ton meel (want hier wordt straks zelf brood gebakken) en kisten vol sinaasappels worden in allerlei hoeken en gaten en andere opbergplekken door de leerlingen opgeborgen. Daarna gaat de een de vloer dweilen, een ander duikt even de schoolboeken in en weer een ander klimt zeer behendig de mast in om de vlag van zijn/haar sponsor een mooi plekje te geven. Aan boord van het zeilschip Thalassa, dat ‘van de zee’ in het Grieks betekent, doen de komende zes maanden 34 leerlingen uit 4 havo, 4 vwo of 5 vwo van scholen vanuit het hele land echt alles met elkaar. Samen eten, studeren, leren, koken, kaarten, schrobben, slapen. Dat wil zeggen: jongens aan stuurboord, meisjes aan bakboord. De belangrijkste regel luidt dan ook: alles met ballen mag niét in de meisjeshutten!

Volle bak zin

,,Daar zitten we echt bovenop, hoor, het is niet de bedoeling dat ze met elkaar gaan fiezelefozelen in de hutten!” Eva Kam (31) is een van de vijf van de educatiecrew en heeft er net als de leerlingen volle bak zin in. ,,Het voelt net als schoolkamp vroeger”, lacht ze opgewekt, ,,maar dan gaan we een half jaar!” Haar hut deelt ze met een andere docente. ,,Klein maar fijn, toch?” en ze opent de deur. ,,Kijk uit voor je hoofd…” Een stapelbed (Eva slaapt onder), een wastafeltje en een douche en alle kleding slim opgeborgen, ,,meer heb je niet nodig.” Een wc misschien, ,,die is in de gang, echt een sjieke” en de rasoptimist toont het toilet dat inderdaad niet zou misstaan in een luxe hotel. Samen met het nautische team zorgen ze voor het reilen en zeilen aan boord en wonen ze de komende zes maanden met 44 man in een huis op het water, ,,lekker overzichtelijk wel.”

Eva Kam voor haar nieuwe huis

Op het dek

Op het dek klinken hitjes van Wildstylez tot De Jeugd van Tegenwoordig en zit de stemming er meer dan goed in. Niet heel gek ook, met zo’n vooruitzicht. Van logeren bij de Rastafari’s tot kerst vieren op Curaçao en een ontdekkingstocht op Cuba: een kleine greep uit de grootse avonturen die ze gaan beleven. Aan de reis hangt wel een flink prijskaartje, verklappen de leerlingen. ,,We hebben allerlei dingen bedacht om geld in te zamelen.” Van sponsoren zoeken tot een ‘megabarbecue’ en het meisje dat een chipsmachine maakte om chips op festivals te verkopen. Na een aantal selectierondes en kennismakingsweekend zijn deze pubers waar de hormonen natuurlijk door het lijf gieren helemaal op elkaar ingespeeld en zijn er zelfs al een paar liefdes ontstaan…

Love is on the water

Er wordt geheimzinnig gelachen: ,,Daar kunnen we niets over loslaten!” Gelukkig geen ruzies of moeilijke zeikerds tot nu toe, ,,we zijn gewoon echt een leuke groep.” Merijn vult hem aan, terwijl ze soepel een knoop in het touw maakt, ,,we hebben dezelfde dromen en doelen en dat schept een band.” Wat ze het meest gaan missen, behalve familie en vrienden? Sporten: ,,Je kunt aan boord niet even een potje voetballen.” Maar Kaya, Enora en een aantal andere leerlingen zijn niet voor een gat te vangen en doen tussen de bedrijven door rek- en strekoefeningen aan boord. Of de hond uitlaten, mijmert iemand. ,,Dat ga ik ook wel missen, en chocola en boerenkool.”

Rek- en dekoefeningen

Gezonde blos

Iedereen ziet er relaxed uit met een gezonde blos op de wangen en in capuchontruien, jeans met of zonder gaten en gympen. Geen korte rokjes of killerheels hier? Nee joh, wordt hard gelachen, ,,we mochten maar heel weinig meenemen en dat zit ook echt niet chill.” In de salon een scala aan boeken als Whales & Dolphins (,,die gaan we zeker zien onderweg”) en Sterren Kijken (,,die ook, echt miljoenen!”), een gitaar, een kaartspel. Voor ’s avonds, dan zitten ze hier met z’n allen. Hoe laat ze naar bed gaan, is hun eigen verantwoordelijkheid, vervolgt Eva, ,,maar om acht uur moeten ze wel gewoon aan het ontbijt zitten.” Onderweg volgt ieder een eigen leerprogramma, maar zijn er ook gezamenlijke lessen. Spaans bijvoorbeeld, gegeven door leraar Bonne die ‘van de talen is’. En leren ze echt goed zeilen, iets dat sommigen al behoorlijk onder de knie hebben. ,,Het is mijn grote droom om de oceaan over te steken”, vertelt een jongen in zijn zeiljack, ,,en nu gaan we dat gewoon doen, echt zo vet.”

In de keuken

Vis in het water

,,Ik denk niet dat je vorken nodig hebt”, adviseert Eva het meisje dat vandaag de tafel dekt en al met de hele bestekbak naar boven wil lopen. Het meisje knikt blij en Eva steekt haar hoofd even de keuken in, waar vier leerlingen de lunch (broodje gezond) voorbereiden. ,,Ziet er goed uit jongens!”, en ze loopt weer verder. Als een vis in het water, hier aan boord. Ze verheugt zich het meeste op alle ervaringen die ze gaat opdoen en om alle leerlingen te zien groeien en ontwikkelen. ,,Ik vind het zo stoer dat ze dit op deze leeftijd doen en durven.” Een snelkookpan vol persoonlijke ontwikkeling, noemt ze het, ,,ze gaan over een half jaar van boord als hele wijze jong volwassenen.” Maar eerst die trossen los en gaan met die Thalassa, ,,we kunnen echt niet wachten!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.