Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 4 okt 2017 / 11:30 uur

Selfies met wilde dieren erg populair op Instagram

Het aantal selfies van toeristen met wilde dieren neemt fors toe. Vooral luiaards lijden onder de groeiende trend van selfies op social media en zijn hierdoor letterlijk ten dode opgeschreven. Op Instagram steeg het aantal selfies met wilde dieren sinds 2014 met bijna 300 procent.

Dierenleed voor een vakantiekiekje

Dat blijkt uit onderzoek van World Animal Protection naar het gebruik van wilde dieren voor selfies in de Amazone. Ook andere Zuid-Amerikaanse exoten zoals vogels, groene anaconda’s, dolfijnen, kaaimannen en reuzenmiereneters worden gelokt, gevangen gehouden en mishandeld, stelt de dierenbeschermingsorganisatie. „Enkel en alleen voor een vakantiekiekje.”

De organisatie concludeert dat door gidsen steeds vaker direct contact met wilde dieren wordt aangeboden aan toeristen en dat dit veel dierenleed veroorzaakt. Op Instagram is dit terug te zien aan de selfietrend met wilde dieren die gaande is; een stijging van 292 procent in 3 jaar tijd. 40 procent van deze foto’s wordt als „slecht” aangeduid. Het gaat dan om foto’s waarop iemand een wild dier knuffelt, vasthoudt of „er anderszins onverantwoord” mee omgaat.

Volgens World Animal Protection worden de dieren veelvuldig mishandeld en overlijden ze vaak door stress, ziektes en verwondingen. „De groeiende vraag naar schadelijke selfies met wilde dieren is niet alleen een ernstig dierenwelzijnsprobleem, maar ook een conservatieprobleem. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan 20 procent van de diersoorten in kwestie wordt bedreigd met uitsterven.” Meer dan 60 procent van de gebruikte soorten is beschermd.

De luiaard met zijn ’schattige koppie’ is helemaal een gewild dier. Luiaards zijn echter erg fragiel. Door hun lage metabolisme hebben zij 15 tot 18 uur slaap per dag nodig en moeten ze zich veelvuldig verplaatsen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. „De realiteit voor deze dieren is dat zij verschrikkelijk lijden”, zegt Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland. „Wilde luiaards worden met touw vastgebonden aan bomen. Grote kans dat zij binnen zes maanden na gevangenschap overlijden.”

Medewerkers van de organisatie zagen verder toekans met ernstige abcessen, groene anaconda’s die ernstig verwond en uitgedroogd waren en kaaimannen die in bedwang werden gehouden met rubberen banden om hun kaken. De Smit: „Ook ontdekten we een zeekoe in een kleine tank in de voortuin van een lokaal hotel en zagen we hoe een reuzenmiereneter geslagen werd door zijn eigenaar.”

Volgens De Smit wordt de selfietrend gevoed door de toeristen. World Animal Protection roept lokale overheden dan ook op om wetten te handhaven om ervoor te zorgen dat reisbureaus en reizigers de huidige wetten rond dierenwelzijn naleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Selfies met wilde dieren erg populair op Instagram
Sluiten