Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 5 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Regeerakkoord mogelijk dinsdag gepresenteerd

Na onderhandelingen van ruim 200 dagen zouden ze er dan eindelijk uit zijn. Het regeerakkoord van het kabinet Rutte III wordt aanstaande dinsdag gepresenteerd. Dat berichten NU.nl en BNR.

Bijna zeven maanden onderhandelen

De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie duren al bijna zeven maanden. Maandag of dinsdag zullen de 76 Kamerleden van de nieuwe coalitie het regeerakkoord tekenen. Voordat informateur Gerrit Zalm tekent, geeft hij eerst een persconferentie. Hij debatteert ook met de Tweede Kamer over zijn eindverslag.

In het debat wordt ook de nieuwe formateur aangewezen. Aan hem is de taak om de ministers en staatssecretarissen voor het nieuwe kabinet te vinden. Mark Rutte zal naar alle waarschijnlijkheid worden aangewezen als formateur. Bij het samenstellen van het nieuwe kabinet wordt hij geholpen door de fractieleiders van de drie andere coalitiepartijen.

Week van 23 oktober

Als laatst gaat het regeerakkoord langs de koning op. De nieuwe staatssecretarissen en ministers moeten door hem worden benoemd en beëdigd. Dat is zo vastgelegd in de Grondwet.

Volgens NU.nl kunnen we de nieuwe regering in de week van 23 oktober verwachten. De koning is volgende week namelijk nog in Portugal voor een driedaags bezoek en Rutte heeft verplichtingen in Brussel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.