Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Poolse bouwvakker krijgt zelfde loon als Nederlander

Poolse bouwvakkers gaan vanaf 2021 evenveel verdienen als hun Nederlandse collega als ze in ons land komen werken. Dat is het gevolg van een overeenkomst over de aanpak van sociale dumping op de arbeidsmarkt. Het Europees Parlement moet nog wel akkoord gaan.

Zelfde arbeidsvoorwaarden

In het akkoord, waar Polen, Hongarije, Litouwen en Letland tegen stemden, staat dat Europese werknemers die in een ander land werken dat tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten doen als werknemers uit het gastland. Daardoor mogen buitenlandse werknemers geen minimumloon meer betaald krijgen en moeten ze ook een dertiende maand ontvangen.

Verder mogen werknemers nog maar 12 maanden worden gedetacheerd, met uitloop van zes maanden. Daarna mogen de werknemers wel in een ander EU-land aan de slag, maar wel tegen de tarieven die in dat land gelden.

Asscher blij

Volgens demissionair minister Lodewijk Asscher is dat een goede ontwikkeling voor bijvoorbeeld de Nederlandse bouwvakkers. Hij toonde zich op Twitter dan ook dolblij met de overeenkomst: „YES!! Betere bescherming voor werknemers, voorstel gelijk loon voor gelijk werk aangenomen. Na ruim vier jaar lobby en onderhandelen."

Werkgevers in de EU misbruiken de wet uit 1996 nu vaak om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen, zoals Polen of Bulgarije. Dit gebeurt vooral in de bouw, de verwerkende industrie en het wegvervoer. EU-parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) spreekt van een „historisch akkoord".

‘Kritiek’

Toch klinken er ook kritischer geluiden. Het is niet uitgesloten dat het akkoord nog politieke problemen zal geven. Zo stemden onder meer Polen en Hongarije tegen. Toen een akkoord werd gesloten over het herverdelen van vluchtelingen, was ook niet iedereen het eens en werd het akkoord tot aan het Europees hof aangevochten.

Het akkoord geldt overigens niet voor de transportsector, omdat vaak onduidelijk is voor welk land chauffeurs nu aan het werk zijn. Pas als daar overeenstemming over is bereikt, gaat het akkoord ook in de transportsector gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poolse bouwvakker krijgt zelfde loon als Nederlander
Sluiten