Els Anker
Els Anker Nieuws 7 okt 2017 / 08:00 uur

Politie maakt ‘Pókemon-app’ voor opsporen auto’s

De politie werkt aan een ’Pokémon-achtige’ app met de naam ’Automon’. Burgers krijgen daarmee de mogelijkheid de politie te gaan helpen bij de opsporing van gestolen auto’s. Dat meldt korpschef Erik Akerboom zaterdag in een interview met De Telegraaf.

„Burgers kunnen kentekens fotograferen en controleren of de wagen gestolen is. Of de burger wordt gevraagd in zijn omgeving te zoeken naar een specifiek kenteken. Bij een ’hit’ kan de speurder punten krijgen”, aldus Akerboom.

 Portret van Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie. Foto: ANP / Koen van Weel
Portret van Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie. Foto: ANP / Koen van Weel

Toekomst

De app is een van de projecten in het kader van over de ‘politie van de toekomst’. Ook werkt de politie aan de app ’Samen Zoeken’. Burgers bieden vaak hulp aan bij het zoeken naar vermiste mensen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de 14-jarige Savannah uit Bunschoten, die in juni verdween en later vermoord werd aangetroffen.

„Dat zoeken kunnen we professionaliseren met een app. Door goed in kaart te brengen waar al gezocht is, kan een gebied nog gerichter worden uitgekamd. Burgers willen graag helpen zoeken, daar moet je gebruik van maken. Zo zien ze ook dat we hun rol serieus nemen.”

Verder komt er software die opvallende gedrag van politiemensen in de interne systemen moet opmerken. Dit om het lekken van informatie tegen te gaan.

Gamers komen samen om het mobiele spel Pokemon Go te spelen. Wordt 'Automon' de volgende hype? Foto: ANP / Remko de Waal
Gamers komen samen om het mobiele spel Pokemon Go te spelen. Wordt 'Automon' de volgende hype? Foto: ANP / Remko de Waal

Samen zoeken

Akerboom laat daarnaast in De Telegraaf weten dat de wijze van DNA-afname bij verdachten gaat veranderen. Nu gebeurt dat met een wattenstaafje, maar dat wordt mogelijk een pleister in combinatie met nanotechnologie (waarbij gewerkt wordt met minuscuul kleine deeltjes).

De politie ondergaat ook qua personeel veranderingen omdat de komende zes jaar 15.000 politiemensen met pensioen gaan. Om nieuwelingen sneller te laten instromen worden de opleidingen verkort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie maakt ‘Pókemon-app’ voor opsporen auto’s
Sluiten