Els Anker
Els Anker Nieuws 7 okt 2017 / 06:45 uur

Basisbeurs voor studenten keert niet terug

De basisbeurs voor studenten komt niet terug onder het nieuwe kabinet. Onder ‘Rutte III’ waaraan VVD, D66, CDA en ChristenUnie de laatste hand leggen, blijft het leenstelsel bestaan, ook al drongen die laatste twee partijen daarop aan.

In plaats daarvan wordt het collegegeld voor eerstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit gehalveerd. Vanaf het collegejaar 2018-2019 betalen zij de helft van wat zij nu betalen: 2.006 euro. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC Handelsblad. Studenten die een lerarenopleiding volgen, betalen ook het jaar erna de helft. Voor de jaren na het eerste studiejaar blijft het collegegeld wel op het huidige niveau.

Schulden

In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd. De maatregel stuitte op veel verzet van studenten. Ze krijgen geen beurs meer als gift, maar moeten zich voor extra financiering flink in de schulden steken. De aanvullende beurs, afhankelijk van het inkomen van de ouders van studenten, is wel blijven bestaan en werd verhoogd.

In het eerste jaar nadat het leenstelsel was ingevoerd, liep het aantal studenten terug. Hoewel de afname al was voorspelt, kreeg minister Jet Bussemaker (Onderwijs) veel kritiek te verduren. Inmiddels groeit het aantal nieuwe studenten juist weer.

Studenten pauzeren bij het Metaforum op de Technische Universiteit Eindhoven. Foto: ANP / Joyce van Belkom
Studenten pauzeren bij het Metaforum op de Technische Universiteit Eindhoven. Foto: ANP / Joyce van Belkom

‘Symboolpolitiek’

Het kabinet in wording verlaagt het collegegeld om te voorkomen dat jongeren afzien van studeren uit angst zich in de schulden te steken. Voor de pabo en de universitaire lerarenopleiding hebben ze nog een extraatje over, omdat de komende jaren een lerarentekort dreigt.

„Pure symboolpolitiek’’, oordeelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat vooral teleurgesteld is in CDA en ChristenUnie omdat die partijen „hun verkiezingsbelofte breken en de basisbeurs niet terugbrengen”. Voorzitter Rhea van der Dong spreekt van „een druppel op de gloeiende plaat” en stelt dat studenten zich nog steeds „diep in de schulden steken om te kunnen studeren”.

Woedend

De rente op de studieschuld gaat wat omhoog, heeft het kwartet van onderhandelende partijen afgesproken. De rente is nu zo laag dat studenten soms meer lenen dan nodig is, vinden ze.

Studentenbond LSVb is woedend dat het leenstelsel overeind blijft: „Eerst werd beloofd dat het stelsel werd teruggedraaid en nu is er een zoethoudertje gepresenteerd dat zogenaamd de schadelijke effecten moet compenseren”, aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh. Hij noemt het dweilen met de kraan open. De regeling is volgens de LSVb vooral oneerlijk voor de eerste studenten die met het leenstelsel te maken hebben en nooit een korting hebben gekregen.

Een vrouw studeert. Foto: Pixabay
Een vrouw studeert. Foto: Pixabay

180 miljoen

De terugkeer van de basisbeurs leek al onwaarschijnlijk, omdat dat minstens 800 miljoen euro per jaar zou kosten. De jongerenafdeling van het CDA is echter mordicus tegen het leenstelsel en riep de moederpartij afgelopen voorjaar op er in de kabinetsformatie een breekpunt van te maken. Het CDJA zei zo nodig de partij te mobiliseren om de partijtop op dit punt aan het verkiezingsprogramma te houden. De maatregel kost in totaal 180 miljoen euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Basisbeurs voor studenten keert niet terug
Sluiten