Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Pictogrammen moet fietsers hun licht aan laten doen

Het is voor automobilisten een haast onbegonnen opdracht om in het donker fietsers zonder verlichting te spotten. De ANWB wil alle fietsers stimuleren om hun toch hun lampjes aan te doen als ze ‘s avonds op pad gaan en lijkt nu een succesvolle methode te hebben gevonden.

Smiley

Bij een proef in verschillende plaatsen, waaronder Nijmegen, werden er pictogrammen op het wegdek geplaatst. Zo zie je een icoontje waar een vinger wijst naar een dynamo, vervolgens een plaatje waarop er een vinger naar de verlichting wijst en even verderop staat een smiley (‘om niet al te belerend over te komen’) met de tekst ‘zet je licht aan’.

Laatstgenoemde afbeelding stond in alle gevallen bij een stoplicht, zodat fietsers die daar stil moesten gaan staan vanwege het rode licht (als ze dit netjes deden) hun lampen konden aanzetten.

Geheugensteuntje

Volgens de ANWB is dit geheugensteuntje belangrijk. „Vaak is het niet voeren van goede fietsverlichting geen kwestie van onwil”, vertelt Markus van Tol van de ANWB tegenover het Algemeen Dagblad. „Maar mensen vergeten het, het lampje is kapot, de batterij is leeg. Met die pictogrammen doen we het goede gedrag voor. Dat geheugensteuntje pakken fietsers mee.”

De uitkomst van de proef is positief te noemen. In deelnemende steden steeg het percentage fietsers met licht van 42,8 naar 55,5. „Als landelijk dertien procent méér fietsers met verlichting gaan fietsen, dan zijn dat er best veel."

Relatief weinig boetes

Volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau worden er jaarlijks ruim 34.000 fietsers op de bon geslingerd. Dit is relatief weinig, als je bedenkt dat er jaarlijks bijna 300.000 boetes voor rijden door een rood licht worden uitgedeeld aan autobestuurders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.