Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 9 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Opnieuw daling criminaliteit Nederland

Goed nieuws: de geregistreerde criminaliteit is in 2016 opnieuw gedaald, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Er werden door de politie minder misdrijven geregistreerd en minder verdachten aangehouden dan het jaar ervoor.

Soorten misdrijven

De daling is te zien bij alle soorten misdrijven, maar is het sterkst bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde en gezag.

In 2016 zijn er ongeveer 930.000 misdrijven geregistreerd, dit zijn er 5.1% minder dan het jaar daarvoor. De cijfers zijn echter wel een beetje gekleurd – niet alle soorten misdrijven worden geregistreerd. Dit komt doordat de aangiftebereidheid laag is wegens angst, slechts een klein deel van de cybercriminaliteit is meegerekend. Bij slachtofferenquêtes is bovendien alleen gevraagd naar veelvoorkomende vormen van criminaliteit.

Verdachten

Naast het aantal misdrijven, registreerde de politie ook 270.000 duizend verdachten, zo’n 11% minder dan het jaar ervoor. De criminaliteit onder kinderen is ook gedaald: van alle registraties van verdachten in 2016 betrof 12 procent een minderjarige, in 2007 was dit nog 20 procent.

Maar onthoud: ondanks deze cijfers moet je nog altijd de deur achter je neus dichttrekken en je auto goed op slot doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.