Johan van Boven
Johan van Boven Sport 9 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Crisis Oranje gaat verder dan gebrek aan kwaliteit

Zelfs positivo Arjen Robben weet dat het een onmogelijke opdracht is om dinsdagavond met 7-0 van Zweden te winnen om in de race te blijven voor het WK in Rusland. Tijdens deze kwalificatiereeks ging vrijwel alles mis voor het Nederlands elftal.

Kwaliteit
Ja, natuurlijk heeft de huidige selectie minder kwaliteit dan die van bijvoorbeeld het Nederlands elftal dat tweede werd op het wereldkampioenschap van 2010. In die periode selecteerde Bert van Marwijk spelers op basis van hun fitheid en wedstrijdritme. Keuze genoeg. Maar waar zijn pupillen elke week uitkwamen voor Europese topclubs, daar moesten Danny Blind en Dick Advocaat het de afgelopen dertien maanden veelal doen met spelers die bij hun middelmatige clubs nauwelijks aan spelen toekomen.

Memphis Depay. Foto: ANP

Mentaliteit
Arjen Robben beet regelmatig op zijn tong. Het liefst zou hij van de daken willen schreeuwen dat die jonge pikkies niet de juiste instelling hebben om voor het Nederlands elftal uit te komen. Dat ze verdomme alles moeten geven en niet kunnen denken dat het allemaal wel goedkomt, omdat ze een oranje shirt aan hebben. „Als je voor het eerst wordt geselecteerd, ben je er nog lang niet. Dan begint het pas”, zei de captain daar verschillende keren over.

Jeffrey Bruma gaat op de foto met een fan. Foto: ANP

Creativiteit
Zowel Blind als zijn opvolger Advocaat bleven maar vasthouden aan het aloude 4-3-3-systeem. Het ontbrak ze aan creativiteit om een keer een ander strijdplan te bedenken om het de tegenstander moeilijk te maken. Het beste (slechtste) voorbeeld daarvan was het uitduel bij Frankrijk, dat alleen al op papier veel sterker is. Maar Advocaat stuurde zijn spelers met dezelfde opdracht als tegen pakweg Bulgarije het veld in. Dus werd Nederland volledig onder de voet gelopen. In plaats van de deur dicht te gooien, bleef Oranje vrolijk aanvallen en konden de Fransen fluitend uitlopen naar 4-0.

Wesley Sneijder tijdens het uitduel met Frankrijk. Foto: AFP

Diversiteit
Terwijl de spoeling al dun was, kregen de bondscoaches veelvuldig met blessures te maken. Het spelersmateriaal dat zij gebruikten was dan ook zeer divers, maar de pionnen werden niet altijd op de juiste manier ingezet. Denk aan het debuut van Matthijs de Ligt in Bulgarije. Blind gunde de jonge Ajacied een basisplaats en dat pakte volledig verkeerd uit. De Ligt blunderde al na vijf minuten en ook bij de tweede tegentreffer zag hij er niet goed uit. De vreemde keuze van de bondscoach werd gelogenstraft.

Matthijs de Ligt na zijn blunder tegen Bulgarije. Foto: ANP

Persoonlijkheid
Is er dan niemand van de jonge lichting die de kar zou kunnen trekken? Bij de zoektocht naar het antwoord op die vraag kwam voorheen vaak de naam van Kevin Strootman bovendrijven. Na vreselijk blessureleed is hij bij AS Roma een belangrijke schakel, maar bij Oranje zakte hij tijdens de kwalificatiereeks volledig door het ijs. In het eerste duel met Zweden pingelde hij voor zijn eigen zestienmetergebied, waarna Marcus Berg kon scoren. Daarna kwam het niet meer goed met Strootman, die blijkbaar toch de persoonlijkheid mist om een nationaal elftal op sleeptouw te nemen.

Kevin Strootman krijgt rood tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk. Foto: ANP

Beleid
Dat er bij de KNVB momenteel geen technisch directeur rondloopt zegt vrijwel alles over het warrige beleid in Zeist. Het voetbalhart klopt niet meer. Het is aan de nieuwe directeur betaald voetbal Eric Gudde om vanaf volgende maand orde op zaken te stellen. Dat is op z’n zachtst gezegd broodnodig.

Eric Gudde, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.