Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 5 okt 2017 / 15:16 uur

Opnieuw andere kleur Pieten in Sinterklaasjournaal

In het Sinterklaasjournaal van dit jaar zien we de Pieten niet meer in de vrolijke kleuren terug zoals we ze vorig jaar zagen. Tegen de Telegraaf vertelt Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, dat ze afstappen van de ‘bontgekleurde’ Pieten.

Het lijkt inmiddels bij deze tijd van het jaar te horen: de Pietendiscussie. Sinds een aantal jaar hebben we het er in oktober over of we de knechten van Sinterklaas nog wel ‘Zwarte Piet’ moeten noemen of dat we het maar gewoon bij ‘Piet’ moeten laten. En in welke kleur komt Piet dit jaar dan vanuit Spanje aan in Nederland? We waren het gewend dat Piet ‘zo zwart als roet’ was, maar sinds een aantal jaar komt ‘ie ook in een vrolijk kleurtje.

‘Een soort vijftig tinten grijs’

Het Sinterklaasjournaal is leidend geworden voor hoe de Pieten er uit zien tijdens hun bezoek aan Nederland. Op 13 november is de eerste uitzending en voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zitten dan weer in spanning voor de buis. Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, verklapte donderdag aan de Telegraaf dat we de ‘bontgekleurde’ Pieten niet meer terug gaan zien. Maar hoe zien ze er dan uit? „Laat ik het zo zeggen: we gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders”, aldus Francissen.

Meer dan dat wil Francissen niet verklappen, omdat ze dan te veel over de verhaallijn zou loslaten. De vrolijke kleuren van vorig jaar vielen niet in de smaak. Volgens haar paste het te weinig binnen de traditie en zag het er niet leuk uit. „We proberen de discussie een plek te geven en dat gaat soms met vallen en opstaan.”

Piet is al langer aan het veranderen

De NTR is al meer dan 10 jaar bezig met het veranderen van de vorm van Piet. Al sinds 2006 wordt er in het Sinterklaasjournaal niet meer gesproken over ‘Zwarte Piet’, maar over bijvoorbeeld Huispiet, Pietje Precies en Wellespiet. Ook deed Piet zijn grote oorbellen uit en had hij geen rode lippen meer.

De Zwarte Pieten-discussie zorgde voor een hoop spanning voor, na en tijdens het Sinterklaasfeest. De voor- en tegenstanders van Zwarte Piet lijken recht tegenover elkaar te staan en ten koste van alles hun gelijk te willen halen. De spanningen liepen vaak erg hoog op, ook voor programmamedewerkers. Zo vertrokken Erik van Muiswinkel (die Hoofdpiet was) en verslaggeefster Dolores Leewin, omdat de kleur van de pieten niet snel genoeg veranderde volgens hen. Francissen: „De druk is enorm. Natuurlijk wil niemand een programma maken waardoor mensen zich gekwetst voelen, maar het is zo uit de hand gelopen dat je het voor een deel van de kijkers nooit meer goed kan doen.”

Francisses erkent dat de NTR zowel de voor- als tegenstanders niet tevreden kan stellen. „ Je kunt met hen ook geen debat meer voeren, want het gaat hen alleen nog maar om hun zin doordrijven. Wij zoeken de nuance, de gulden middenweg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opnieuw andere kleur Pieten in Sinterklaasjournaal
Sluiten