Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 16 okt 2017 / 19:28 uur

Open tbc uitgebroken in het Gelderse Vaassen

In Vaassen (Gelderland) is open tbc uitgebroken. Zeker 20 mensen zijn besmet geraakt, waaronder mensen in Vaassen, maar ook een aantal in Apeldoorn en buiten Gelderland.

GGD Noord- en Oost-Gelderland melden dat bij inwoners uit de wijk Berkenoord II een besmettelijke vorm van tuberculose (open tbc) is vastgesteld. De eerste besmettingsgevallen dateren al uit december vorig jaar, vertelt GGD-arts Sieb van Kuijk aan Omroep Gelderland.

Contactonderzoek

Volgens de arts moet de oorzaak niet bij het Molukse karakter van de wijk worden gezocht. „In Berkenoord zijn meerdere bevolkingsgroepen besmet, dus het heeft niets met een Molukse achtergrond te maken. Wel komen infecties met tbc sneller voor naarmate mensen meer contact met elkaar hebben”, aldus Van Kuijk tegen de Stentor.

Om verdere verspreiding tegen te gaan, zal een contactonderzoek plaatsvinden. Omroep Gelderland meldt dat driehonderd huishoudens in Vaassen een uitnodiging voor een huidtest hebben ontvangen. Als hieruit blijkt dat er veel besmettingen zijn, wordt het onderzoek uitgebreid.

Wat is tbc?

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Vaak zit het in de longen en krijg je last van hoesten, koorts, moeheid en nachtzweten. Tbc wordt in het algemeen overgedragen via de lucht, door te hoesten.

Na besmetting kan het tot twee jaar duren voordat je ziekt wordt. Maar niet iedereen die besmet raakt, wordt ook ziek. Bij een vroege opsporing van de besmetting, kan de ziekte met medicijnen worden behandeld en voorkomen. Per jaar krijgen ongeveer 1000 mensen in Nederland tuberculose.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open tbc uitgebroken in het Gelderse Vaassen
Sluiten