Els Anker
Els Anker Nieuws 21 okt 2017 / 12:59 uur

Ongewenste seksuele aandacht van collega’s

Een seksueel getinte opmerking, een schunnig WhatsAppberichtje of aanrandingen: in Nederland ervaren jaarlijks zeker 134.000 mensen ongewenst seksueel gedrag van collega’s of leidinggevenden.

Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers uit een TNO-onderzoek onder 40.000 werknemers dat in handen is van RTL Nieuws.

Intimidatie

Uit het onderzoek blijkt dat grofweg een op de vijftig werkende Nederlanders (1,8 procent) het afgelopen jaar ongewenste seksuele aandacht van collega’s of leidinggevenden heeft ervaren. In totaal gaat het om zo’n 134.000 mensen. Onder ongewenste seksuele aandacht vallen seksueel getinte opmerkingen, maar ook aanranding en intimidatie.

Volgens TNO is seksuele intimidatie op het werk elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag in de werkomgeving, die als ongewenst worden ervaren.

Ongewenste seksuele aandacht komt het meest voor bij markt- en opinieonderzoeksbureaus (5,5 procent), gevolgd door de horeca (5,2 procent). Ook bij advocatenkantoren (4,2 procent), registeraccountants (3,1 procent) en de politie (3 procent) hadden bovengemiddeld veel werknemers het afgelopen jaar ongewenste seksuele aandacht van collega’s.

Niet alleen fysiek

Seksueel ongewenst gedrag hoeft niet altijd om fysiek contact te gaan. Zelfs een onschuldig bedoelde opmerking kan soms een veel grotere impact hebben dan was verwacht.

Het gaat hierbij niet om de intentie van de dader, maar om hoe de ontvanger het ervaart. Hoe onschuldig een opmerking soms ook kan lijken, voor het slachtoffer kan het ernstige gevolgen hebben. Het gedrag kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen leidinggevenden en ondergeschikten.

Niet eerder bleek dat de omvang van ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer zo groot was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ongewenste seksuele aandacht van collega’s
Sluiten