Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 3 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

NVWA maakt ‘gehackt’ van Vegetarische Slager

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager gesommeerd om diverse productnamen te veranderen. Het zou gaan om productnamen als ‘Vegetarische Gehacktbal’, ‘Vegetarische Kipstuckjes’ en ‘Gerookte speckjes’. Volgens de NVWA zijn de namen misleidend. Dat meldt de Volkskrant.

Mede-oprichter Niko Koffeman zegt dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde actie’ waar de vleeslobby achter zit. Daar is de NVWA het niet mee eens: „Het staat in de warenwet”. Wat is er precies aan de hand?

Schnitzelgate

Laten we eerst een paar jaar teruggaan, naar 2012. CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelt Kamervragen over de Vegetarische Slager. Waarom? Het bedrijf zou zich schuldig maken aan misleiding door vleesnamen te gebruiken voor vegetarische producten. De zaak wordt vervolgens breed uitgemeten in de media en krijgt al snel de naam ‘Schnitzelgate’.

In een humoristisch filmpje reageert de Vegetarische Slager op alle ophef en stelt directeur Jaap Korteweg dat het bedrijf er wellicht ‘te licht over heeft gedacht’. „We zagen bij andere slagers slavinken, waar geen sla en geen vinken in zaten, biefstuk van de haas waar geen haas aan de pas kwam en zigeunersaus waar helemaal geen zigeuners in zaten”, vertelt Korteweg „En dit alles zonder vermelding dat het gaat om een vegetarische variant: en in die verwarrende wereld zijn wij begonnen met de Vegetarische Slager.”

Om tegemoet te komen aan Geurts en de klant nog meer duidelijkheid te verschaffen, past de Vegetarische Slager de verpakkingen aan. „Want als er iets is waar wij niet bij gebaat zijn, is het verwarring. Onze klanten moeten voor 100 procent zeker weten dat er in onze producten geen milligram vlees te vinden is.” Onder andere de namen van gehakt, kipspiesjes en tonijnsalade worden veranderd. „Ons gehakt heet voortaan ‘gehackt’, omdat we de smaak en de structuur van het originele product volledig hebben gehackt.”

Of er worst in zit

Begin dit jaar wordt de discussie weer opgerakeld doordat de Duitse minister van Landbouw aangeeft dat fabrikanten van ‘pseudo-vleesgerechten’ andere namen moeten verzinnen voor hun producten. Kamerleden van de VVD pleiten daarop voor andere regels in Nederland. „Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten”, aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders tegen NPO Radio 1.

Minister Schippers vindt een verbod op het gebruik van ‘vleesnamen’ echter niet nodig, en geeft aan dat de regels nu adequaat zijn. De zaak lijkt te zijn afgedaan, maar met de sommatie van de NVWA is de discussie nieuw leven ingeblazen.

Ook met spelfout in overtreding

De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen. Deze sommatie volgt op een schriftelijke melding, meldt de NVWA „Dit was iemand die heeft gezien dat de producten misleidende namen hebben”, aldus een woordvoerder. De instantie deed vervolgens onderzoek en daaruit bleek dat de melding terecht was.

Het gaat om namen als boterhamworst, Filet à l’Americain, Vegetarische Kipstuckjes en Vegetarische Gehacktbal. Benamingen die verwijzen naar vleesproducten dus. „Dan is het wel met ‘ck’ geschreven, maar het verwijst toch naar gehakt en dat is een gereserveerde aanduiding in de warenwet. Dus dat mag ook niet als je een spelfout maakt.”

Geen aanleiding om namen te wijzigen

Koffeman van de Vegetarische Slager reageert verrast op het bericht. „We zijn zeer verbaasd dat nadat het kabinet in antwoord op Kamervragen heeft aangegeven dat er geen sprake is van verwarring rond vleesnamen, de NVWA desondanks overgaat tot een aanwijzing om productnamen aan te passen. Men zou haast denken dat dit op een misverstand moet berusten”, aldus Koffeman tegen Metro.

Hij noemt de sommatie ‘politiek gemotiveerd’, omdat andere producenten, die vergelijkbare namen gebruiken, niets hebben gehoord, vertelt hij aan de Volkskrant. Koffeman is namelijk ook senator voor de Partij voor de Dieren, en directeur Jaap Korteweg was getrouwd met fractievoorzitter Marianne Thieme.

Volgens Korteweg hebben de benamingen nooit tot problemen of onduidelijkheid geleid: „We hebben ons laten adviseren door etiketteringsdeskundigen en die hebben ons verzekerd dat dit in orde is”, aldus de directeur. „Ik zie dus geen aanleiding om de namen te wijzigen.”

‘Er staat toch vegetarisch?’

De Consumentenbond geeft aan niet echt een probleem met de Vegetarische Slager te zien, en er komen ook geen klachten van consumenten binnen. „Ons standpunt is dat er wel ernstigere misleidingen op verpakkingen staan die consumenten op het verkeerde been zetten. Laat de NVWA daar maar naar kijken”, aldus woordvoerder Joyce Dorat. Als voorbeeld geeft zij de Zonnatura kruidenoplosthee, waar nauwelijks kruiden in zitten, en de Healthy People cranberrydrank, met vier keer meer appels dan cranberry’s erin.

Maar nog belangrijker: wat vinden jullie? Metro vroeg het aan de lezers, en bijna de helft van de stemmers geeft aan dat een verwijzing naar vlees in de namen van vleesvervangers wel moet kunnen. „Het mag duidelijk zijn dat er als er De Vegetarische Slager opstaat, er geen vlees inzit”, meent Helene. „Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe namen. Gerookte vega-reepjes zou ik veel onduidelijker vinden.” Ook Angela snapt het probleem niet: „Er staat toch vegetarisch en om je een voorstelling te maken is het toch alleen een verwijzing naar kip, vis of gehakt.”

‘Meeliften op het succes van vlees’

Toch is bijna een kwart van de lezers niet tevreden met de huidige productnamen. „Meeliften op het succes van écht vlees”, stelt een lezer. „En terecht, hóe houd je jezelf voor de gek”, meent een ander. „Waarom zou je van die geproduceerde meuk gaan eten dat op vlees lijkt, als je er in de eerste instantie mee stopt vanwege dierenwelzijn? Dan wel iets pakken wat dezelfde naam draagt, terwijl je zou verwachten dat je dan juist aan dierenleed wordt herinnerd. Die hypocrisie kan niemand mij uitleggen.”

Of de Vegetarische Slager uiteindelijk toch overstag gaat, is nog onduidelijk. Gelukkig hebben onze lezers al suggesties voor de nieuwe verpakkingen: „Je zet er op ‘het smaakt naar’, dan weet je toch ook wat je koopt.” Maar er wordt ook al een suggestie gedaan voor de naam van de Vegetarische Slager: „Ik zou beginnen met het woordje slager weg te laten.

Heb jij nog leuke ideeën voor de productnamen van de Vegetarische Slager? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.