Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe cao supermarkten: wat verandert er allemaal?

De vakbonden en werkgevers zijn eruit: er is een akkoord bereikt over het nieuwe cao voor zo’n 300.000 supermarktmedewerkers. Vakkenvullers, caissierès en supermarktmanagers kunnen niet alleen een loonsverhoging verwachten, maar ook een aantal vernieuwende afspraken. „Het totale pakket vinden we positief”, concludeert CNV Vakmensen. Metro heeft de belangrijkste resultaten uit het overleg op een rijtje gezet:

Loonstijging

Allereerst krijgen supermarktmedewerkers in twee jaar tijd een loonsverhoging van 3,5 procent. „Onze inzet was hoger, we hadden dus graag gezien dat er een hogere loonstijging kwam, zeker vanwege het feit dat de omzetontwikkeling in supermarkten de laatste jaren heel goed is", vertelt CNV Vakmensen-bestuurder Wessel Breunesse. „Tegelijkertijd was dit in de onderhandelingen het maximaal haalbare."

Persoonlijk budget

Waar de vakbond wel erg tevreden mee is, is het persoonlijk budget van 175 euro per jaar voor de vaste werknemers en medewerkers die meer dan 12 uur per week werken. „Medewerkers krijgen een individuele leerrekening. Dit is een budget wat kan worden besteed aan opleidingen en ontwikkeling", vertelt Breunesse. Het geld komt op een eigen rekening en kan worden ingezet zonder tussenkomst van de werkgever. Bovendien kan de werknemer het budget sparen en meenemen naar een nieuwe baan. „Het is een hele vernieuwende afspraak", meent de bestuurder.

Voor CNV Vakmensen is dit het belangrijkste punt in het akkoord. „Een persoonlijke opleiding is nodig om verder te komen", vertelt persvoorlichter Erik Honkoop. „Ontwikkeling in een baan is belangrijk, omdat je daardoor steviger in de arbeidsmarkt komt te staan, en die verandert sneller dan ooit. Met het budget reserveer je geld om jezelf als het ware up-to-date te houden."

Tussenbaan

Om medewerkers met een flexcontract meer zekerheid te bieden, pleit de bond voor tussenbanen van vier jaar. „Veel mensen werken op uitzendbasis en hebben nu een kort, flexibel contract. Wij willen mensen meer zekerheid en perspectief bieden. Dit voorkomt dat werknemers ieder moment op straat kunnen staan", vertelt Breunesse. „Hoewel we natuurlijk liever hebben dat de medewerkers zekerheid krijgen via een vast contract, hebben we hierin een middenweg gevonden", vult collega Honkoop aan. Maar, zo benadrukt Breunesse, dit gaat niet ten koste van vaste banen.

Zelfroosteren

Ten slotte komt er een proef met zelfroosteren. Medewerkers kunnen hun werktijden op deze manier aanpassen aan privéomstandigheden. „Supermarkten zijn de afgelopen 10 jaar steeds vaker en ruimer opengegaan, zowel in de avonden als op zondagen. Hierdoor wordt er veel beroep op de flexibiliteit van werknemers gedaan", meent Breunesse. „Wij willen graag dat werknemers een goede balans tussen werk en privé kunnen vinden, daarom willen wij dat zij meer invloed krijgen op de werkroosters."

De voorgestelde cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2017 en heeft een looptijd van twee jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.